Loppis fynd


Så var det dags för den årliga loppisen. Ekebo loppisen inträffar den sista helgen i Augusti varje år och har vid det här laget blivit en lika självklar tradition som julafton för min och Yvees del!
Loppisar är ju helt underbara och för att gå lite of topic tänkte jag bara visa vad som hittades detta året.


En helt underbar glasflaska, som sedan fick en kork och extra utsmyckning av mig.

Cykeln är faktiskt från samma loppis fast från tidigare år, och av någon anledning fullkomligt älskar jag den.


Samt denna ljushållare. Först tänkte jag runda klot-ljus till, men kom som tur var på att jag hade dessa ros-ljus liggande. Riktigt snyggt blev det. (lite smyg reklam trillade in på bilden med)

Förutom detta hittade jag ett filofax fodral (eller hur man ska förklara det) gjort i England. Där är ialf fack för kalender, frimärke och visitkort enligt texten som är ingraverat i lädret. Samt ett större fack, plats för penna och ett anteckningsblocks spänne. Den är lite större än ett halv A4 och går att stänga med en dragkedja i metall. Grym kvalité har den och jag tvivlar på att den såldes för så lite som en 10 som jag nu fick den för.

Jag hittade även en vinröd Yllekappa som ska sys om något och omvandlas till ridjacka. Har haft som plan att länge sy en jacka i ylle men då tyget är ganska dyrt är det inte fy skam att hitta en bra grund att jobba med för ”hela” 40 kr. Speciellt då jag ville göra en vinröd jacka. Så nu har jag ytterligare ett sömnads projekt på gång.



 

 


Helan och Halvan!


Robin och jag var inom stallet. Själv skulle jag träna Trixan medan han däremot inte hade värst stallvänliga kläder, så jag försökte förbjuda honom att vara i närheten av hästarna, speciellt en vit sådan, vars päls har en förmåga att sprida sig redan vid flera meters avstånd. Men tja, det gick väl inte så bra med det där förbudet. Pojkarna kunde helt enkelt inte låta bli att umgås en liten stund... tydligen :P Där stod jag och städade lite i sadelkamaren när jag plötsligt hör hovar tassa in i stallet. Mycket underligt då det bara jag vi två där. Förbryllad öppnar jag dörren ut och blir nådigt paff när Camaron står helt lös bredvid Robin i stallgången! Jag kan ju tala om att jag aldrig lyckats med bedriften att lyckas få Camaron att följa med in i stallet lös. Framförallt inte genom grinden då herr C brukar vägra gå in framför en. Men Robin hade inte bara hämtat honom utan även lotsat sig förbi de andra hästarna, öppnat grinden, släppt in Camie, stängt grinden och ställt upp honom snyggt i gången. Där stod de, nöjda och glada medan jag stod med hakan i golvet.

Mina fina pojkar! Deras relation tycks definitivt växa för varje tillfälle och det är verkligen underbart att se dem tillsammans.

 





En liten tanke kring hovar


Trixan har just nu en liten semester. 

Frökens hovar är nämligen i behov av att skos om, innan hon helt enkelt får lov att göra några avancerade övningar som går ut på att röra sig snabbare än i skritt. Hennes hovar har växt som ogräs denna sommaren, vilket helt klart är en stor framgång och ett väldigt bra täcken. Min egen analys på hennes välväxta hovar denna sommaren går hand i hand med hennes eksem och välbefinnande. Då hon under de tidigare somrarna har haft ganska stora problem med eksemen med stor svullnad/infektion i mankam och svansrot. Jag tänker att hennes kropp har haft så pass fullt upp med att få bukt på eksemen så att energin och resurserna helt enkelt har fått skäras ner på andra områden. Och vist brukar man säga att hästens ”hjärta” sitter i hovarna – inga hovar, ingen häst. Jag tror definitivt att denna tanke är korrekt på mer än ett sätt.


Hon har nu haft skor i mer än ett år. Beslutet om att sätta på skor fram, tog jag förra våren, då hennes hovväxt var minimal och knappt täckte upp för den lilla förslitningen hon hade. Hon var i princip öm i hagen, vilket jag inte tycker är värt. Under ialf 6 år har vi från och till försökt ha henne barfota. Med ”vi” menar jag, mig själv och min stallägare som är utbildad hovslagare och barfotaverkare. Det har gått hyffsat vintertid när hon inte haft eksem, fram tills just den vinter då eksemen slog ut under januari, med 3 dm snö, solfritt och 16 minus som kallast. Och när sommaren kom efter det var hovskicket kört. Men då hon efter nästan två år med om ändrad kost är som ni vet hennes eksem Mycket bättre och därmed hennes hovar.

 

Nackdelen med skor, är klart att det inte är lika lättarbetat när man inte är utbildad och det är inte lika lätt för mig att bara göra det en kväll. Min stallägare jobbar oftast till ganska sent och har klart med sig sin utrustning under dagarna, så helger är det som gäller. Min lilla Donna är klart såklart även känslig vad det gäller hennes fötter när det gäller trakter och tår. De behöver varken vara så långa eller höga för att hon ska uppleva att hon går ”på styltor”. (Vilket direkt får mig att börja tänka på de gamla skolhästarna i från gymnasiet vars fötter alltid såg ut sådana, med lite för höga trakter och långa tår.) Trixans gräns emellan ”för långa” och ”helt ok” fötter är väldigt liten och kan slå över på bara några dagar så fort som hennes hovar växer just nu. Vilket kräver en tät omskoning. Detta ska hur som helst fixas så fort som möjligt, så länge får hon hålla sig på mattan ett par dagar. Och som sagt är jag väldigt glad över att jag har fått sko om så pass mycket denna sommaren. Fortsätter det så här kan vi kanske överväga att prova barfota igen!


Skol-rytmen


Jahapp!

Då har plugget varit i gång i en vecka, vilket klart går att se på min uppdatering.
120% studierna börjar visserligen inte förens den 10 september då distanskurserna startar men jag har fullt upp med det andra som det är. Matten vart väldigt ringrostig upptäckte jag väldigt snabbt, trotts mina futtiga försök att hålla det igång.

Men det var väldigt härligt att vara tillbaka. Jag har aldrig haft så mycket studie glädje som jag har på Munka! Roligare blir det dessutom då jag är med i dels ett fadderprogram för de nya eleverna, samt delaktig i elevrådet och ska starta upp en Miljöledning tillsammans med vår naturlärare vilket gör mig överlag väldigt delaktig i skolan överlag speciellt när några av de nya eleverna kom fram och pratade med mig helt bombsäkra på att jag var en i lärarkåren. xD Men ja, jag lever ganska nära mitt esse på Munka, lite mer hästkurser och djurskydd så skulle jag aldrig lämna stället. Men som det är nu, är Munka bara en station på vägen för mig.


Typiskt Camaron!


Under onsdagens lektion var Camaron helt i sitt esse! 

Medan Trixan och jag var flitiga gick Camaron och min stallägares sto Ebony i hagen längre bort. Mitt i den gassande solen borde man tro att de vore ganska slöa, men inte då. Man kunde inte låta bli att slå en blick på dem då och då. De for omkring som torpeder i hagen, skuttandes och hoppandes. För att i andre sekunden slänga sig ner på marken och rulla som om de hade blivit anfallna av en arme loppor som kliade. Sedan slängde de sig upp, rusade omkring som tokar igen. Tredje sekunden däremot så fick jag ett rejält skratt anfall. Från att vara totalt galen låg nu Camaron helt plötsligt stört sovande på sidan.

Snacka om personlighetsförändring! Jag skämtade lite med Robin om att gamlingen nu troligtvis fått en hjärtattack av allt tokeri. Men det hade han som tur var inte ;) Sov djupt gjorde han ialf, Robin kunde gå en bra bit fram till honom innan herrn la märke till att han blev smygfotad, från kanske inte hans mest smickrande sida. Fast söt är han ändå!

 

 


Brunt ?


Brunt läder? I min ägo?

- Det är väl inget konstigt tänker kanske ni, men känner man mig väl så gör man precis som min bästa vän Yvee, höjer på ögonbrynen och frågar om jag är sjuk. Jag har nämligen alltid innan hatat färgen brun, speciellt brunt läder, som har fått alla möjliga olika öknamn genom tiderna. Men det har sakta, sakta smugit sig närmare. Först till kläder, speciellt stallkläder och nu i somras köpte jag min första väska med bruna detaljer, i övrigt blommig.

Hatkärleken har nu börjat vända till färgen brun och det är väl tur att man kan ändra sig genom tiden. Några större bruna lädertillbehör till hästarna lär det ändå inte bli på ett tag. Men jag kan ju tala om att den bruna väskan, faktiskt är min nya godis/tränings väska, då min gamla (fula) midjeväska gick sönder i veckan. Så varför inte köpa något snyggare variant ;) fick den dessutom för 25 kronor då där är en liten skönhetsfläck på framsidan, men det tror jag inte hästarna klagar på så länge väskan är full av morötter!

 
 

Träning


Onsdagen bjöd på träning för min och Trixans del. Det var nämligen så att Nora Kohle ändå skulle på tur till Skåne. Så jag tog tillfället till akt för att skaffa mig lite nya synvinklar till träningen. Vilket jag såklart även fick, tillsammans med andra tips och ideer till några lösningar och hur man ska gå tillväga. Jag är personligen helt hopplös på att hitta vägar till det jag skulle vilja uppnå. Och är oftast för feg för att testa mig fram. Självklart provar jag olika vägar men det brukar fattas en sådan liten detalj för att jag ska få rätt på det. Så det är tur att det finns andra duktiga hästmänniskor att fråga om råd :) Jag vet inte alls vart jag och Trixi hade varigt i dag utan all hjälp vi fått. Men det är kanske tur att där är 18års gräns på att tävla ponny, annars kanske vi hade flängt omkring och vägrat ut oss än i dag, haha ;)

Och vad vi jobbade med lite mer specifikt? Ja ni, det får ni se tids nog. Fast i ärlighetens namn kan jag säga att det blev ett ganska lugnt pass, fröken klumpeduns snubblade nämligen och haltade därefter så pass illa att vi fick fokusera på mer stillastående övningar. Men det var ingen fara på taket, hon var halt ungefär ett dygn och galopperade sedan omkring i hagen som en galning, fullt frisk.


Underbaraste Robin fotograferade lite under dagen så jag bjuder på några bilder.


Klant ponny -.-
 

 


Route 66


Det blev en utritt med min lilla donna! Något som sker alldeles för sällan. Men härligt var det, en ljum eftermiddag med sol och en lagom temperatur. Ridbyxorna blev dissade, istället valde jag outfiten bestående av knälånga bomullsleggings och ett linne. Super snyggt ;P men åtminstone väldigt bekvämt. Trixans var allt snyggare i sadel och hackamore. 


Dagens tur blev route 66, jo den kallas faktiskt så av den enkla anledningen att man rider förbi en skylt med just den texten. Gårdsägaren som denna slinga tillhör är nämligen en riktig Amerika fantast. Han äger bisonoxar, ett gäng Amerikanska bilar, har alltid U.S.A flaggan upphissad samt har inrett en hel länga som pub i äkta western stil.

Vi red denna runda mycket förr, men då jag inte ridit där på flera år var jag osäker på om man fortfarande fick, men när jag red in längs gården stod ägaren him self och sopa, så det var bara till att fråga. Och vilket härligt svar jag fick. Han stod och förklarade en bra stund vilka vägar som gick vart, att jag gärna fick rida vid ån samt överallt där det var kort gräs, ”- ha en trevlig tur” avslutade han med dessutom och var så trevlig! Verkligen en kontrast till människorna man kan möta i skogen här om kring som kan vara allt annat än vänliga.

Så turen fortsatte i lugn nostalgisk anda, förutom med ett avbrott med hjärtat i halsgropen. Vi galopperade nämligen för fullt när jag plötsligt ser en katt sätta sig upp i gräset, precis framför Trixans fötter. Min kära snabbtänkta ponny tog som tur var ett stort skutt i sista sekunden och gjorde sedan en tvärstopp och vi båda vände oss om oroliga för kissen. Den yrvakna stackarn tittade mest förvånat på oss och verkade inte riktigt förstå hur illa det kunnat gå, för han gäspade och lade sig tryggt tillrätta igen medan våra hjärtan dunkade i 199! Phuuu

Jag har ialf underskattat min kära Trixis hoppförmåga, hoppa över levande hinder är allt skickligt!


Typiskt Trixi!..


Ja det finns ju faktiskt sina anledningar till att hon är namngett just, Trixi.

Den senaste veckan har travar pojkarna, Pinglan och Bellis fått gå i hagen med mest gräs. Medans Trixan, Camaron/ Sir Ballong och Ebony/ Miss Tunna då får gå kvar i en aningen mer nerbetad med stor hage. Framförallt fuskigt tycker fröken Röd, som tydligen inte bryr sig om sina extra kilon. 


Så i två veckors tid har hon studerat ut och testat en rad olika knep för att ta sig ut till gräset. Lättast är när matte tycker att det är tränings tid. Då träningen oftast sker i fållan som är en inhägnad ansluten till just gräshagen, vars dörr matte dessutom är slarvig på att stänga.

Knep 1: Att stå sovandes och lydigt i gången, för att så fort matte tittar bort galoppera ut till gräset.

Knep 2: Att låsas följa med löst hack i häl på matte, för att sedan finta av och råka galoppera ut i ”fel” hage,

Knep 3: Att vänta på rätt tillfälle, vid avtagning av eksem täcket, som nämligen måste träs över huvudet. Så även om jag skulle sätta fast henne i en stolpe eller dyl, så måste täcket av. Snäll ponny låter sig hjälpa till genom att sänka huvudet så att det lättare går att ta av täcket. På den millisekund det sedan tar för mig trä av det, slänger hon upp huvudet – täcket flyger över min syn och när jag får tillbaka synen är ponny nöjd ute på gräset.. 


Suck, xD Men det är bara till att gå ut och hämta henne, då följer hon gärna med lös dessutom, nöjd med sitt spratt belönat med några tuggor gräs!

 

  Ett annat Trixi spratt som är mer vanligt på vinterhalvåret, vår och höst. Är att stå längst ner, längst bort i hagen. Man ropar på henne och hon rör inte en min ”jag hörde inget” så man trasar neråt. Ungefär tre meter i från höjer hon huvudet och tittar på en med spetsiga öron, fortfarande tuggandes. För att sedan när man är en meter ifrån, klippa med öronen göra ifrån sig ett ”pip” och sätta av upp till stalldörren i fullfart... Där står hon sedan, med huvudet högt, tittandes på en när man går själv genom hagen med en min som -” Kommer du snart eller? Vi skulle väl göra något”!


Sommar hästar

 
Hästpyssel gånger tre bjöd dagen på, i strålande solsken och 20 grader i skuggan, -Underbart.


Först skulle Madam Mörkbrun tränas, främst med löslongerng i ridhuset, bästa platsen då hon har lättare att hålla fokus, vilket definitivt underlättar för damen när hon ska lära sig nya saker. En pärla var hon, hon gör framsteg efter framsteg så när vi väl vant oss vid att vara i ”bastun” passade jag på att dra fram pressningen. Det blev en väldans massa *fnork , frust och pust* när detta monster gled fram. Men efter en stund vågade hon närma sig den mer än 5 meter och till sist ta sig över den med snabba steg. Stolt över sitt nya mod följde hon mig hack i häl som tack för att jag övertalat henne till att hon vågat, nöjd var även jag också gick vi ut i ”svalkan” igen. Så var det Pinglans tur att prova hackamoret. Jag hoppade bara upp lite snabbt barbacka och endast i skritt, men hon verkade definitivt nöjd med detta sätt att bli riden på. Vi ska prova oss fram lite mer i veckan.

Även Trixan och Camaron fick sina minuter denna dag. Trixan först på tur, och vi tränade det vanliga löst för att kolla av. Mest för att både hon och jag haft sommarlov. Hon var klart lite seg i värmen, men utförde ändå övningarna bra. Camaron gick jag ut och myste med i hagen, sen klart rutin visitering och lite ”vinka lek” med färska äpplen som belöning.

Fyra timmars avkoppling i stallet var vad som behövdes denna söndag, härligt i solens sken.

 
För övrigt så har jag skaffat Instagram, Halft ialf, jag har ju egentligen ingen mobil till det, och vill inte ha någon häller. Men Robin har insisterat på att jag ska ha hans gamla HTC på ”foder”. Haha


misskulla @ Instagram, hittar ni mig på ialf!

 

Ibland blir det lustigt..


Till sist rymde jag i från husmåleriet då det nyinköpta hackamoret i princip låg och viskade testa mig, testa mig. Det här med hackamore, har jag väl egentligen velat prova på fröken röd så länge jag kan minas.

 Men någon stans på vägen har jag liksom fastnat på bett, då främst stångbett. Det är väl så, att när man hör till en viss inriktning så blir man väldigt influerad och påverkad av inriktningens normer. Jag tänker framförallt på att jag har mina rötter i den Akademiska ridkonsten, där det är ”fint” att rida på stång då det även visar att man kommit en bit i sin och hästens utveckling. Speciellt blir man inspirerad när man ser alla fantastiska ekipage som mjukt gör galopp slutor på enhands fattning med stångbett. Det är klart att man önskar samma sak, de frestar en lite också, dessa vackra kurviga stångbett. Jag mins också tydligt en diskussion vid ett kurs tillfälle, som handlade om att de Akademiska riddarna ville ha mer forskning och iakttagelser av de ryttare som red bettlöst, då riddarnas personliga erfarenheter var knappa. Bland annat så pratades det om att hästens tunga förmedlar och kommunicera via bettet till resten av kroppen, på så viss kan man använda stångbettet vid de tre olika bärighets halvhalterna för att reglera vippbrädan/bärighet och mycket annat i kroppen. Följd frågorna på detta var; kunde man göra allt detta utan bett? Och hur fungerar det när handen inte har kommunikation direkt med tungan?

Denna diskussion fastnade speciellt i mitt sinne, som både en av orsakerna till att vilja prova rida mer bettlöst, men det blev också en anledning till att jag höll mig till stångbettet vid dressyrridning då det verkade som det enklaste och mest utprövade varianten med bäst resultat. - Resornerade jag.

 

Döm då av min förvåning när jag satt upp på min väldigt just nu oridna häst med detta hackamore. Trixan har en svårunderhålld kropp precis som jag, dålig grund balans, samt inte de bästa exteriöra förutsättningarna för avancerad ridning. Ett kort uppehåll i från dressyr kan göra förödelse för hennes form. Så med det uppehåll vi haft sedan i höstas, kan rid nivån räknas som noll.

 - Jo, men hon gick ju som en klocka!
När jag tänker på det så är det egentligen logiskt, redan första året för åtta år sedan lärde jag mig att se när min annars väldigt ”tysta” och o-uttrycksamma ponny blev spänd, orolig och nervös. Innan hon flög i luften fick hon nämligen rynkor kring läppar och närborrar då hon spände mulen och käkpartiet. Det lilla tecknet syns fortfarande när hon är orolig i dag.

Så på något vis, utan bettet i munnen så fick min lilla fröken en helt annan ro i kroppen. Denna ro ledde även till en helt annan förståelse kring underträdelse och form. En förståelse hon aldrig riktigt fått av bettet, då hon inte förstått sambandet. Plötsligt kände jag i hela henne hur denna insikt träffade henne. Hon var mjuk och fin på ett sätt jag aldrig upplevt innan, framförallt kändes hon väldigt nöjd.



Så, vad har vi då lärt oss av detta? Jo ytterligare en lektion om att inte fastna i speciella tankebannor , utan att just försöka se vidare och testa sig fram.
- Men det är klart, det är inte så lätt att tänka på allt häller och bättre sent än aldrig, det inte är lönt att grolla över saker ”man kunnat gjort tidigare” då är det bättre att njuta över att man är en kunskap rikare.

Nu har jag troligtvist ringt i klockan för tidigt dessutom, - jag menar, jag har ju bara testat Hacket en gång, så vi får väl se hur det går nästa gång. :)



 

Som ni ser var jag tvungen att premiär prova westernbröstan också. Det var en jäkla tur att jag tog den i full storlek! Från bringan och ner till sadelgjorden var det inga problem, men det var knappt den gick att sätta fast i sadeln, fick göra extra hål och ha på yttersta. Hon är vist ganska bred över bogen en dån, donnan. Den fick sitta löst, då den endå inte är tänkt att användas till sadeln ;)

 

Hackamore

 
Fröken Travare har jag hunnit rida och träna ett par gånger. Korta pass är A och O, med denna dam just nu. Det har gått väldigt varierande, främst ridningen. Från marken är hon fantastisk, men i ridningen är hon inte lika på topp. Vi får väll se vart det bär. Yvee ska förhoppnings vis hjälpa mig i veckan så att vi kan kombinera markarbete med uppsuttet arbete.

Damen är inte häller riktigt bekväm med bettet, så jag var iväg för att leta upp ett Hackamore till na. Passar mig bra dessutom då jag velat testa att rida Trixan på Hack i så där en evighet. Jag tänkte dock ändra om det något, då jag tycker det är lite väl med kedja runt underkäken, det får bli en läderrem där istället. Sedan får den av damerna som tycker om det bäst får behålla det helt enkelt, även om jag blir sugen på att köpa ett riktigt fint hack i fall Trixi samtycker. 
 

Inslagningen!


Ett av mina födelsedagspeket var högst önskade. Nämligen Rebeccas bok, inslagningen därtill var även väldigt tjusig ;) Min kära Mor hade inte brytt sig om att packa om boken då även hon tyckte den var väldigt humoristiskt inslagen, i först en bordershop påse och sedan en coop påse utan på. Haha, Kanske inte det glassigaste transportsutseendet för denna diamant, men helt klart unik. Sedan är det ju frågan i fall det är familjen Dahlgren själva som är skyldiga till detta mästerverk. 


Jag har hunnit kika i boken en del och den är verkligen fin och innehåller en massa inspiration. Så långt som till djupläsning har jag dock inte lyckats komma, men den känns verkligen lovande. Men det bör den ju vara med tanke på vem som skrivit den.

 


Alla dessa minuter..


Nja, okey då. Att lova att jag var tillbaka, var väl kanske lite till att ta i. Jag har ju min lilla ”situation” att försöka lösa och däremellan ska allt som man skulle gjort i sommar men skjutits upp göras.. suck. 


Just nu tar jag en paus i måleriet, jag hjälper Robins familj att måla huset.. trots att jag har upp över öronen med andra grejer jag borde göra i stället. Men jag hade tydligen lovat att jag skulle hjälpa till, under ett halvvaket tillstånd, fusk vill jag påstå.

Den 20:de börjar skolan igen, och då jag ska plugga över 100% utan csn’s hjälp är ju frågan om hur mycket tid det blir över till min inspirerade hästblogg jag ville skapa (den här alltså). Det blir klart ett mysterium…

 


Rollkur!


Ja ni har väl knappast missat att anti rollkurs rörelsen är i skriket igen, då det blivit en hel del skrivelser angående ämnet nu under OS. 


Jag tycker det är tragiskt att det är en Svensk representant som står för ”OS skandalen”, men är samtidigt inte förvånad. Mer än så kan jag knappast uttrycka mig då jag inte sätt händelsen med egna ögon, eller är särskilt insatt i ryttarens teknik eller ens särskilt insatt i tävlings dressyr över lag och kan därför inte komentera ryttaren i sig.

Däremot är jag inte särskilt imponerad av tävlingsdressyren över lag, då det börjar gå för långt (åt fel håll). Dessutom jag är definitivt emot rollkur och liknande genvägar, då jag tycker att ryttare som utger sig för att ha en viss nivå och kunskap om hästar bör kunna tänka ett steg längre samt framförallt ha kunskapen till att utbilda hästar utan skadliga genvägar.

Det finns hur som helst en namn insamlings lista uppe. För den som är intresserad av att hjälpa till för att förbättra djurskyddet i världen.

 

      http://no-rollkur.com/


Tillbaka


Hej på er. 


Det har hänt en hel del på senaste, dels har jag fyllt 22, och då mitt hus blivit ganska underprioriterat de senaste månaderna var där en rejäl oordning som skulle skuras bort, Kaos är väl rätt ord att beskriva det med. Mitt i all städ yra blev ju vår Missan dålig, så vårt städtempo försämrades markant och maten till släckt kalaset blev lagat med sorg istället för med kärlek. Sedan har det varigt stallfixar dagar och städ jobb.. Gud vad jag har städat.

CSN har jag även fått svar ifrån, ett negativt sådant, så hur höstens ekonomi ska lösas.. är minst sagt ett mysterium.

Nu har jag ialf riktig semester fram tills den 20 augusti, då skolan är beräknad att starta. Så hästarnas sommarlov är här med över! Dessutom ska jag träna en del med Pinglan då hon är lite ringrostig och tappat motivationen till träning något. Vi hade ett pass i går och jag får helt enkelt se hur långt vi kommer. Hon såg ganska nöjd ut efter aktiveringen i går.

 

Så, vi kämpar vidare med tillvaron!


Älskade Katt!


Denna dag fick jag ta farväl av min äldsta vän..

Missan flytta in till oss när jag var två år och min bror bara någon månad. Missan född den 9 september min bror född den 21 oktober den hösten. Min mamma hade bestämt sig för att skaffa katt och hörde sig för i byn och fick till sist kontakt med en kvinna som nyligen fått kattungar, där bland en sköldpaddsfärgad hona. Så blev det bestämt, denna hona skulle bli vår, trotts ”uppfödarens” varnande ord om att höst katter oftast var av klenare slag och inte klarade sig särskilt bra i livet.   

 

Hon klampade fulständigt in i våra hjärtan med sina små vita tår och har tagit hand om oss sedan dess. Som den höstakatt hon var, låg hon gärna inne med oss i soffan på vinterhalvåret och följde med ut i trädgården på sommarhalvåret, präglad på hela familjen, som en i familjen.
 Hon har varigt med om två flyter inom byn. Vårt första hus var en mindre gård intill vägen, hennes rike. Hon var bästa vän med papegojan Pedro, vaktade kaninerna och hönsen. Hönsen tyckte hon väldigt bra om, speciellt mammas väldigt tama tupp fritts. En kväll satt Missan och jamade högt på fönsterbäcket och skrapade på rutan, helt tokig.. När mamma kollade ut var räven ute och jagade hönsen, ut for mamma och katten efter.. tyvärr var det redan försent för hönsens del.

Hon var byns drottning, hankatterna och honorna för den delen med som kom in på gårdsplanen viste inte vad de gett sig in på, stora hankatter fick pryl och kom aldrig tillbaka. Bara en pojk var Ok enligt vår drottning, nämligen grannens hankatt Svante, de kunde ligga och sola uppe på vedbon tillsamands, så länge han inte gick för långt in på tomten.

Hon var som fluffig syster, vi lekte tillsammans alla tre, hon min bror och jag, oftast var hon ett lejon som jagade oss, eller så var vi gömda i en buske på lejon safari. Ibland hände det att både jag och hon var på musjakt.. jag ville däremot rädda de små liven och blev nästan lika skicklig som hon på att fånga dem och släppa ut dem långt ifrån huset. Hon var alltid ett stöd när man inte kunde sova, då kom hon och la sig i sängen. Samma när man var ledsen eller sjuk, då låg hon bredvid en tills man mådde bättre. När vi var små sov hon i min docksäng. Hon har sätt till så att vi kommit upp i tid alla sovmorgnar, genom att högljutt jama när klockan blivit över 9 (säkert något hon lärde sig av tuppen).  Vi flyttade till en nederplanslägenhet i byn, något som inte direkt uppskattades av vår gårdsdrottning. Men desto lyckligare blev hon när vi flyttade till en villa tre år senare.

För ca tre år sedan fick hon sjukdomen KOL, pga dålig ventilation i villan, hon gick på medicin och blev ganska hängig en tid, men vi la alla våra besparingar på att fixa ventilationen och vår älskade katt blev frisk som en nötkärna igen. Hon har så klart varigt lite tröttare de senare åren men väldigt pigg med tanke på sin ålder, levt ovaccinerad i 20 år, inte varigt sjuk förutom då för 3 år, överlevt ett rottweiler bet i höften som ung varigt rädd för hundar sedan dess men drog sig inte för att ge mammas särbos vita schäfer några käftsmällar för bara en vecka sedan.

Hon var verkligen med oss enda in i slutet.. Det gick så fort.. de tre dagar hon blev sämre. Klart att vi har tänkt tanken många gånger, och vi hade börjat diskutera att detta skulle bli hennes sista sommar, då det är den tiden på året hon älskar. Men ändå var vi inte bereda, speciellt inte min bror då de två varigt riktigt sammansvetsade genom hela livet.  Hon var envis och hälsade som vanligt så fort man satte sig ner bredvid henne, trotts att hennes njurar var på väg att kollapsa och hon inte velat äta på två dagar och gått ner rejält i vikt, hon vägrade att bli matad och fast besluten om att hon skulle vara med och ta hand om oss ett tag till, trotts att hon mådde så dåligt. Det var ett svårt beslut att fatta men det gjorde så ont att se henne må som hon gjorde. Vi grät floder dessa dagar, av saknad, men även av lättnad, då vi viste att hon nu hade det bra i himlen.

Våran älskade Missan var med oss i 20 år, vår enda, och älskade katt <3

 


RSS 2.0