Ibland blir det lustigt..


Till sist rymde jag i från husmåleriet då det nyinköpta hackamoret i princip låg och viskade testa mig, testa mig. Det här med hackamore, har jag väl egentligen velat prova på fröken röd så länge jag kan minas.

 Men någon stans på vägen har jag liksom fastnat på bett, då främst stångbett. Det är väl så, att när man hör till en viss inriktning så blir man väldigt influerad och påverkad av inriktningens normer. Jag tänker framförallt på att jag har mina rötter i den Akademiska ridkonsten, där det är ”fint” att rida på stång då det även visar att man kommit en bit i sin och hästens utveckling. Speciellt blir man inspirerad när man ser alla fantastiska ekipage som mjukt gör galopp slutor på enhands fattning med stångbett. Det är klart att man önskar samma sak, de frestar en lite också, dessa vackra kurviga stångbett. Jag mins också tydligt en diskussion vid ett kurs tillfälle, som handlade om att de Akademiska riddarna ville ha mer forskning och iakttagelser av de ryttare som red bettlöst, då riddarnas personliga erfarenheter var knappa. Bland annat så pratades det om att hästens tunga förmedlar och kommunicera via bettet till resten av kroppen, på så viss kan man använda stångbettet vid de tre olika bärighets halvhalterna för att reglera vippbrädan/bärighet och mycket annat i kroppen. Följd frågorna på detta var; kunde man göra allt detta utan bett? Och hur fungerar det när handen inte har kommunikation direkt med tungan?

Denna diskussion fastnade speciellt i mitt sinne, som både en av orsakerna till att vilja prova rida mer bettlöst, men det blev också en anledning till att jag höll mig till stångbettet vid dressyrridning då det verkade som det enklaste och mest utprövade varianten med bäst resultat. - Resornerade jag.

 

Döm då av min förvåning när jag satt upp på min väldigt just nu oridna häst med detta hackamore. Trixan har en svårunderhålld kropp precis som jag, dålig grund balans, samt inte de bästa exteriöra förutsättningarna för avancerad ridning. Ett kort uppehåll i från dressyr kan göra förödelse för hennes form. Så med det uppehåll vi haft sedan i höstas, kan rid nivån räknas som noll.

 - Jo, men hon gick ju som en klocka!
När jag tänker på det så är det egentligen logiskt, redan första året för åtta år sedan lärde jag mig att se när min annars väldigt ”tysta” och o-uttrycksamma ponny blev spänd, orolig och nervös. Innan hon flög i luften fick hon nämligen rynkor kring läppar och närborrar då hon spände mulen och käkpartiet. Det lilla tecknet syns fortfarande när hon är orolig i dag.

Så på något vis, utan bettet i munnen så fick min lilla fröken en helt annan ro i kroppen. Denna ro ledde även till en helt annan förståelse kring underträdelse och form. En förståelse hon aldrig riktigt fått av bettet, då hon inte förstått sambandet. Plötsligt kände jag i hela henne hur denna insikt träffade henne. Hon var mjuk och fin på ett sätt jag aldrig upplevt innan, framförallt kändes hon väldigt nöjd.



Så, vad har vi då lärt oss av detta? Jo ytterligare en lektion om att inte fastna i speciella tankebannor , utan att just försöka se vidare och testa sig fram.
- Men det är klart, det är inte så lätt att tänka på allt häller och bättre sent än aldrig, det inte är lönt att grolla över saker ”man kunnat gjort tidigare” då är det bättre att njuta över att man är en kunskap rikare.

Nu har jag troligtvist ringt i klockan för tidigt dessutom, - jag menar, jag har ju bara testat Hacket en gång, så vi får väl se hur det går nästa gång. :)



 

Som ni ser var jag tvungen att premiär prova westernbröstan också. Det var en jäkla tur att jag tog den i full storlek! Från bringan och ner till sadelgjorden var det inga problem, men det var knappt den gick att sätta fast i sadeln, fick göra extra hål och ha på yttersta. Hon är vist ganska bred över bogen en dån, donnan. Den fick sitta löst, då den endå inte är tänkt att användas till sadeln ;)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo