Kapsoner och Serreta


För att inte växla i hopp Kapsonen med Serretan, tänkte jag lägga upp några bilder och fakta. 

Dels finns den Engelska kapsonen i nylon, som används vid longering.

 


Sedan har vi den lite (inte lika klumpiga varianten, enligt mig) som ofta förknippas med den akademiska ridkonsten. Den finns antingen i fast järn, med ”långa” ringar eller ringar som sitter direkt på järnet samt så finns varianten med en rörlig cykelkedja.  Det vanligaste är Kapsonerna som är ett eget huvudlag, men de senaste åren har även Semi-kapsonen /ridkapsonen kommit fram, vilket endast är själva nosdelen som går att fästa istället för nosgrimman.





 

 

 

 

 

 

 





Kapson hjärn till Akademisk kapson, med fast järn, samt med rörlig kedja, tanken är då bättre passform.

 


Akademisk/ Spansk / Portugisiks Kapson med längre öglor

 

 

 

 

 

 

 

 





Semi/ Ridkapson med antingen två eller tre ringar, fästs direkt i tränset.

 

Kapsonen används här för att lättare förbereda tex, unghästen ifrån marken och är ett verktyg som använts i södra europa sedan ridartiden. Både uppsuttet och ifrån marken vid inlärning/omskolning. Kapsonen hjälper hästen att framåt neråt sökningen och böjningen, både vid hand och vid longering. På så vis används den som avlastning av bettet, då du kan ta lätt i kapsonen för att böja och ställa hästens via nosryggen i stället för att ta i bettet. Tanken är att du ska lära hästen att böja sig igenom hela ryggraden för att på så vis kunna trampa in under ryttarens tyngdpunkt och på så sätt förbereda sig för att bära upp en ryttare. Även vid stång ridning är den ett övergående hjälpmedel, hästen bör innan användning av stång ha fått förståelse om böjning via kapsonen samt lärt sig ryttarens sittshjälper för böjning, men vid denna övergång ifrån tränsbett kan man då rida på kombinationen stång och kapson. Då man rider på stång kan man nämligen inte bara krama i en tygel för att få böjning, då bettet är rakt och kommer då endast ge en vag anvisning som kan missuppfattas. Helst ska stången användas med jämn inverkan och är främst till för att samla och länga hästen.  Men med hjälp av kapsonen kan då alltså hjälpa hästen genom att göra en inverkan via kapsonen tills han förstår sitsen tillräckligt väl.

Skillnaden på en kapson och en serreta.

Jag skickade ett mejl, till en kvinna som har erfarenhet av det här med serreta då hon jobbat i Spanien.

Serretan/Cerreta är istället en kapson med taggar, oftast inkläd i läder, eller annat skydd numera men förr fans det även de som var helt utan skydd för tagarna. De används vid longering, ridning eller bara som nosgrimma och även när den är klädd i läder så blir den väldigt skarp och lätt att ”missbruka” om man råkar ta för mycket pga taggarna, det räcker i princip att hästen hoppar till eller bokar för att Serretan ska skava till vid tryck. Men det ska till en hel del användning regelbundet för att det ska bildas ärr. ( för att inta tala om ben deformationen Camaron har, då hans nosrygg även blivit buligt) Men som sagt så finns det ryttare som kan använda detta verktyg utan att orsaka hästen någon skada, allt beror på ryttaren.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo