Hästhelgen 24-26/ 1


Det blev en Skånetripp för mig denna helgen och huvudmålet var faktiskt att träffa min vän Helena som just nu kamperar i byn med både häst och hund ett par veckor. Så det var väldigt kul att träffa henne och hennes kära häst som nu mer var hög som ett hus och växt upp till häst sedan jag såg honom sist. För ovanlighetens skull blev det mycket ridning på schemat. Men jag tror det bara gjorde Trixan gott att få arbetas igenom lite. På fredagen blev det endast repgrimma och padd som utrustning. Hon hade en väldigt fin dagsform trotts att kylan även nått Skåne och hon arbetade på bra med en trevlig attityd. På lördagen följde även Robin med vilket resulterade i tre ryttare i vårt lilla ridhus då han fick låna snälla Capria igen. Dessutom satt faktiskt jag på tre olika hästar den kvällen. (När det hände sist liksom?) Det är faktiskt väldigt härligt att få sitta på några "riktiga hästar" lite då och då. Trixi är ju världens sötaste som alltid jobbar på så gott hon kan. Men någon direkt ordentlig ridning vet jag inte om jag vill kalla det. Sedan var hon väldigt fin i lördags och väldigt positiv. Satte på hacket till padden för att kunna bestämma formen lite mer direkt och hon gick som en smäck. Helena satte dessutom fingret på vad jag gör för tokigheter med min hållning i galoppen! Har liksom försökt motarbeta Trixis balanssvårigheter på ett allmänt vigt sätt!? Haha, det ska helt klart jobbas på.

Söndagen bestod faktiskt av löshoppning. Då hela stallet var fult och alla var eller blev på löshoppningshumör när frågan kom fram. Trixi har blivit blixtförälskad i Helenas häst så klart. Så dessa två fick komma ut i ridhuset först. De skuttade några skutt var för sig men de flesta fick de faktiskt hoppa tillsammans. De är ju inte direkt av den karaktären att de flyger i väg och blir okontakt bara, då de båda är mycket löstränade. Så för dig som just eventuellt satte hjärtat i halsgropen vill jag tala om att det gick väldigt lugnt till och det var inga direkta säkerhetsrisker ;) Dessutom var det väldigt länge sedan jag såg Trixi ha så kul och verkligen busa omkring obehindrat så jag tror allt det gjorde henne gott att löshoppas denna kalla vinterdag.
 

I brist på annat så får ni en allmänt hemsk bild sedan i sommras. Efter att detta fotograferades insåg jag hur mycket jag tog i hacket i galoppen. Vilket är helt vansinigt då hon faktsikt går väldigt fint i galoppen löst redan. Tur att kameror och vänner finns så att man kan upptäcka sina misstag och göra om. Hoppas helt klart på att kunna ta en "efter" bild till denna så småningom. 
 
 

Härligt men farligt för plånboken!


Sedan de släppte de första tränsen har faktiskt även jag varigt väldigt intresserad av PS produkter. Inte bara för att det dels blivit en "trend" med anatomiska träns utan även för att jag tycker om nytänkandet kring produkterna. Jag hoppas verkligen att denna så kallade "anatomiska trend" lever vidare då det faktiskt är något jag har saknat och funderat en del kring. Speciellt sedan jag började med AR. Första gången jag fick en genomgång kring stångbett kunde jag inte låta bli att fundera på i fall det verkligen var så trevligt för hästen att få så mycket punktligt tryck i nacken. Som det ju faktiskt blir, även om man rider med en väldigt lätt hand. De Akademiska stångbetten har ju dessutom en helt annan tyngd än många andra bett. De något äldre och tidigare betten som fortfarande lever kvar, väger dessutom en hel del mer än de som säljs i dag. Vikten av dessa kommer främst tas upp av nackstycket och lägg till en kapson med en kedja eller fast järn + snygga spännen så blir det faktiskt en hel del vikt som ska tass upp på ett väldigt litet och känsligt område. Rider man med hackamore så blir det ju även här samma tryck.

Filmer om både bettets skaderisker, hästens andnings betydelse för prestation och rollkurens förödande framfart på hästens nerver har som bekant cirkulerat ett flertal år inom forskning, samt på medier och t,ex youtube. Kopplingen mellan dessa filmer och de "smärtpunkterna" de tar upp är ju inte heller ett särskilt långt steg att gå för den analyserande ryttaren.

Den akademiska ryttaren är väl medveten om diverse tyngd och tryckpunkter överlag och tittar man på sadlarnas utformning så har tillverkarna prioriterat modeller med en större anlägningsytta över ryggen. Så tränsen då?

Fantastiskt nog så ska Perfect Sit of Sweden i samarbete med Anna och Maja Lindh knåpa ihop ett anatomiskt träns. Jag kan väl ärligt säga att jag hoppar upp och ner i spänning för att få se resultatet! Vilka bör dyka upp som nyheter i maj.

Nu använder jag inte direkt träns till Trixan men förhoppningsvis (!!!) så har jag möjligheten att skaffa mig ytterligare en häst vän inom en för mig ganska snar framtid. Då ska det jäklar i det bli mer ridning av!

Så för att åter igen drömma fritt... ;)
Så finns det några skatter förutom då ett eventuellt Akademiskt som gärna skulle kunna få bo hos mig. 

Så skulle min nya vän helt klart vilja ha ett Jump off Revolution. Främst för att det är snyggt! 

 
Ett måste är i all fall ett Flat out Revolution. Vilket passar väldigt bra med tanke på rasen jag har i åtanke och dess område. Härligt med engelskinspererande träns!  

 
Ja, En Perfect Sholder eller eventuellt en rullstol (?) är något som faktiskt jag skulle behöva om jag ska komma i  en bra ryttar form igen. Min snygga grundsits är som bortblåst och de få minuterna jag satt på en häst i ridkondition sist fick jag verkligen kämpa för att hålla mig i position, haha hopplöst :P  

 

 

sol

 
I dag skiner solen i Skara! Så himla skönt att min eftertraktade vän var tillbaka och hälsade på en hel dag. Dessutom tog hon med sig min motivation. Tanken var att jag skulle skriva ett par inlägg under julledigheten. Men det är inge kul att skriva bara "för att".

För mig får snön gärna försvinna faktiskt, i alla fall de sollösa dagarna med temperaturer under nollan.. Nej snö är mysigt, om man får sitta inomhus, med en bra bok vid en brasa och titta ut på den. Hela jag reagerar faktiskt konstigt emot snön. Jag blir grymt uttorkad och får hinka i mig vatten, huden torkar ut till en öken och både jag och katten blir super elektriska! Detta endast när det är snö och minusgrader. Men inte om det bara är det en av dessa faktorer, haha. Kan man kalla sig snö-allergiker? :P

I morgon är det ny termin start, kursen som är först ut går under namnet "Djus systematik form och funktion" vilket låter spännande. Speciellt delen med "form" som gamla dammiga konstnärshjärna, genast kopplar till avmålning av lantbruksdjur. I schemat står det dessutom att vi ska jobba med "planscher". Detta måste ju helt klart innebära att göra med målning? eller klippa och klistra kollage som i lågstadiet? :D

Fast vänta? var det inte högskolan jag gick på?
Haha vi får väl se vad som sker.

I slutet av februari händer det något kul! Det finns ju ett väldigt hästigt event som håller till i Göteborg. Dit ska även jag, med ett gäng i från skolan och troligen leka lite i mäss-paddocken! ;D Vad det bjuder på är inte hemligt, men det är inget som är bestämt häller. Så mer om det får jag berätta en annan dag.



 
          Julen har dansats ut, nya växter har tagit plats och okrideen blommar för fullt! 

Plommon!


När man nu så fint fick ett presentkort på Hööks i julklapp + att de hade rea så blev det självklart lite shopping. Pojkvännen tyckte så klart om jag var något tokig som köpte kläder till min stallgerderob nu när jag är hästlös. Mitt argument var kanske inte häller så starkt då det handlade mest om färg. -"Men kolla så fin färg denna västen har!"

Faktum är att färgskalan i min nästan obefintliga stallgarderob är något omunter, samtidigt som det är färger jag tycker om. Svart, brunt, kakigrönt och grått är det i majoritet och naturnära samt tidlösa överlag. Färger jag tycker passar i häst sammanhang.
Däremot saknar jag vinrött i hästvärlden, det känns som en färg som mer eller mindre försvunnit sedan 90-talet då nästan allt fanns i vinrött och mörkgrönt. Jag skulle faktiskt lätt kunna sätta på mig en av de där gamla vinröda sammetshjälmarna som fans förr! Endast för färgens skull.

Har man en fux, så fick jag som yngre höra att vinrött var absolut tabu att ha på sin häst. Därmed var min och Trixis färg på "tävlingstiden" mörkgrönt. Faktum är att jag har kvar allt.. från hoppschabrak, benskydd, lindor, grimmor, skritttäcken och pullarträns med mörkgrönt ludd samt pannband med gröna stenar. Nu mer har jag däremot bestämt att Lila och vinrött är helt Okey på en Fux! ;) 

Hur som helst så var det uppskattat i från min sida med denna "plommon" färg i från Hööks. Västen är dessutom ett av de bästa köpen på länge. Så himla skönt att kunna hålla sig varm utan att behöva bli rörelseförhindrad i en tjock vinterjacka! 

 
 
 


 
 

Kontakt:



Vill du komma i kontakt med mig, har du någon fråga, fundering eller annat att dela med dig av? 
Då är det bara till att mejla!

epost: [email protected]
Mobil: 0709548742

Vi hörs! 

 

RSS 2.0