Varierande vecka

 
Hej på er!

Veckan har varigt en sån där (ovanlig vecka) men långa dagar studier. Så här kommer främst ett litet samlingsinlägg. Det har blivit en del promenader i skogen och som nedan ute på fältet. Men även några pass på ridbanan både med och utan sällskap. Jag var lite motsträvig till att träna på bannan själv igen efter att det gått så himla bra med sällskap, i tron om att vi skulle behöva gå bakåt flera steg, vilket i sin tur skulle göra mig frustrerad. Men det blev faktiskt inte så illa som jag trodde. Vist vi fick gå bakåt något steg men inte alls så många som jag trott. Självklart så går träningen något bättre med sällskap och vi har lättare för att gå vidare och börja med nya saker. Vilket jag inte alls aktade mig för i veckans första pass själva. Så jag råkade förstöra longeringen lite gnom att be om ”bara en liten sak till” vilket gav henne ett onödigt stresspåslag. Det var bara till att lägga ner longeringen för den dagen och prova igen en annan. Dagen efter med sällskap var vi dock på samma nivå som innan jag tabbade mig och i dag när vi var själva gick det riktigt bra.

I övrigt så har jag börjat introducera Yogan för henne, dels då hon är lite osäker om sina bakfötter men främst för min egen skull då jag inte känner mig så bekväm vid den positionen. Mede yogan så lär sig hästen väldigt snabbt att associera bakbenslyft med något bra och den får även ett ypperligt tillfälle att våga befinna sig i en position som kanske inte är allt för gynnsam vid en eventuell rovdjursattack, men ändå är relativt lätt att fly ifrån.

Jag har även börjat släppa henne på visa övningar. Alltså att knytta tyglar av ledrepet så hon får hänga med utan att jag behöver hålla i henne som grund lösarbete. Hon hänger på bra och följer gärna med mig vart jag än går eller springer. Det viktiga för mig är dock hennes val av kontroll som medföljer av att hon faktiskt kan lämna arbetet. Detta främst när vi jobbar med pallen. Självklart kan jag med hjälp av repet leda henne till att targeta min hand och stå på rätt plats, men jag vill att hon ska göra det själv.  Skulle hon dessutom tröttna, eller smyga undan när det blir lite läskigt så får hon självklart göra det, då det hjälper mig att veta när hon känner sig trygg. Med val, så menar jag även hur hon reagerar när hon har gått i väg. Det är väldigt sällan jag behöver gå och hämta henne, utan det kan räcka att jag pratar med henne så väljer hon att komma tillbaka. Det samma gäller när något är otäckt och hon spänner sig. Hur väljer hon att reagera?  I början fick jag plocka på hennes uppmärksamhet, be henne att sänka huvudet med hjälp av grimman och fokusera på mig för att slappna av. När hon blir spänd nu, vänder hon själv ner huvudet till mig och slappnar av. Detta ser jag som ett stort tecken på mognad, När hästarna själva på så här vis börjar applicera det man lärt dem för att ta kontroll över sin situation, ser jag som ett stort tecken på mognad och det! Värmer i matte hjärtat.

I dag åkte hjälmen på! Tanken var att se om jag kunde komma upp och som längst kom jag med att stå med ett ben över hennes rygg, ynka cm från att sitta på henne. Men då det var väldigt mycket rörelse i omgivningen denna fredagseftermiddag, samt att jag själv började utveckla någon typ av adrenalin, spänd förväntning. Valde jag att avbrytta efter att jag kunde lyfta över benet på både höger och vänster sida. Vi gav oss i stället ut på fältet. Vi lyckades travhoppa över en av stockarna lugnt och sansat joggade vi vissa sträckor och tog avbrott för att titta på rådjur i skymningen.  Det är något med den rundan som bara får en att slappna av, andas och njuta av tillvaron tillsammans. 


      (Livet med en samsung = något suddiga bilder)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo