Dressyrplaner


Vi tog vårt tredje dressyrpass på raken i går, vilket min kära häst rent ut sagt, tycke var "blää". Anledningen är att matte är lite för förtjust i att "dressyr'a" just nu ;) och därmed har det här med variation i träningen inte riktigt prioriterats, något som Misty inte är nöjd med. Misty tillhör den kategorin av häst som vill hitta på en massa saker (helst samtidigt) och dessutom van vid att få vara väldigt delaktig i träningen genom att komma med egna förslag på vad som ska göras härnäst. Matte tycker visserligen också om den typen av pedagogik, men hon är också hemskt förtjust i klassisk dressyrträning. Misty var därmed ganska seg och allmänt ointresserad av det vi skulle göra, och gjorde det jag bad om lite halvhjärtat. Jag tycker åtminstone att det är bättre att hon gör saker lite halvhjärtat än inte alls men självklart vill jag ha en häst som hela tiden är Med på det vi ska göra.

Min utmaning i dressyrarbetet hädanefter kommer därför vara att, dels variera veckan tillräckligt, för att fröken skall uppskatta ett mer "städat" pass. Samt att försöka hitta ett koncept som passar Misty med lite mer fantasifulla inslag i dressyren för att på så sätt få henne med mer och intresserad. Nu när jag vet var hennes gräns går blir det också lättare att lägga upp planeringarna för hösten. Mistys bootcamp är härmed slut och ett schema med lugnare tempo väntas under hösten. Planen att rida för tränare var/ varannan vecka kvarstår och om några få veckor är det dags att ta tag i sadelletandet igen och hoppas på att vi hittar något bra som vi kan trivas med. -Spännande! 


Hänt lite har det ialf gjort i sommar.. kolla spinkrumpan vs tjockrumpan, haha! 
Vi får nog försöka hitta ett mellanting här. :p 

 
 
 

Ingen träning.

 
Nej någon träningsdebut blev det inte av för mig och Misty, då tränarens bil bestämt sig för att ge upp. Men vi fick ialf igenom ett lika fint pass som i måndags, med en rund och mjuk häst full av energi. Åå jag får verkligen lägga band på mig själv för att inte börja leta dressyrsadel istället. :p 
 
Vi hoppas på träning nästa vecka i stället. 
 

Misty 20 Juni


Kom på att jag helt glömt bort denna video snutt. Den får fungera son en liten uppdatering på utvecklingen i lösarbetet i väntan på en bättre. Tanken är att vi bara ska ha skoj i hagen och det får därmed inte bli för mycket nötande av övningar. Därmed är orginalfilmen full med väldigt mycket flams och trams samt lite olika "tester" för att se vad min tjej kan tänkas bjuda på. Det var dock inte så mycket att se på förutom att jag slutligen fick henne att bjuda på galopp! På banan blir hon fortfarande väldigt stressad om jag ber om galopp, därför har jag valt att avbryta det arbetet helt och i stället hoppats på att hon slutligen skulle bjuda på just galoppen själv (vilket förövrigt var min ordinarie plan, men så blev jag lite otålig). Hon är ialf väldigt tuff och kaxig i hagen så hon är väldigt rolig att leka med och bjuder på en hel del andra tokigheter. ;)  

 

Planeringar och ridning


Sådär!
Sommarens ridlägerjobb är nu avklarade, plugget kickar igång i slutet av augusti och det blir inte fler veckolånga resor hemifrån. Med andra ord livet börjar återgå till en normal vardag. Nästan, detta kommande år kommer bjuda på en hel del utmaningar vad det gäller planering för mig då tredje och sista kandidatåret är tuffast. Detta (och till våren en C-uppsats) ska kombineras med helgjobb, utbildning av unghäst, framtida projekt och förhoppningsvis mer Pole dance! Det kanske inte låter speciellt tufft, men med rädslan för att utbrändhetssymptomen skall komma tillbaka med en smäll nu efter sommaren gör mig faktiskt lite nervös. Så jag är noga med att inte plocka på mig mer "jobb" en så här.

Förutom en sak till. På onsdagar kommer det nämligen en dressyrtränare till gården och på onsdag är det tänkt att jag och Misty ska delta, eller rentav få en kortare privatlektion. Vi får väl se hur det går och om jag och tränaren i fråga lyckas förstå varandra. Men jag har tittat en del på de andras lektioner och känner mig optimistisk inför onsdagen. Sedan får vi se hur ofta vi rider lektion, vilket beror helt på hur jag klarar planeringen (då jag inte får känna mig stressad av för många punkter i kalendern.) men ett alternativ är att ha planeringen lite öppen eller rida varannan/tredje vecka.

Senast jag red, alltså för någon vecka sedan, så gick det verkligen fruktansvärt. Misty var inte alls med på noterna, var väldigt seg och allmänt mentalt ostabil. Min frustration till följd gjorde verkligen inte det hela bättre och slutligen fick jag ge upp. Onsdags träningarna kändes därmed väldigt behövliga. Men så satt jag upp igår igen, helt utan förväntningar. Redan när jag sitter upp inser jag att Mistys hals känns mycket längre. Hennes huvudföring var också annorlunda och hon kändes jämn och mjuk. Senast fick jag inte igenom en ända fråga om huvudsänkning och i går behövde jag inte ens fråga(?). Det samma skedde i traven då hon förstod hjälpgivningen med en gång, stegen blev längre, ryggen kom upp och hon sänkte halsen. Hon var som en helt annan häst att sitta på, så maffig och där satt jag och flinade lycksaligt. Jag fattar fortfarande ingenting, samtidigt som jag inte borde bli förvånad, då hon har gjort så här ett antal gånger, gått från total förvirring till klarhet över en "natt". Jag nöjde mig ialf med ett kort pass och endast ett par varv i traven varpå hon som belöning fick en massa klappar, godis och beta gräs på backen.

Bild på gårdagens nöjda stor-mule! 
 
 
Ridfröken?


Inga försvunna barn i trollskogen, ingen ponny glömd, ingen arg mobb av föräldrar, majoriteten av stallsysslorna avklarade och inte ett totalt kaos på stallplanen, enligt skötarna, "bara lite rörigt".. Jag har just tagit mig igenom min första dag som "Ridfröken" och därmed klättrat upp ett litet steg i näringskedjan i vårt tuffa hästsverige! ;) Skämt åsido. För er som missat så fick jag för några veckor sedan en anställning på en ytterst trevlig liten ponnyridskola som ridinstruktör, en liten tjänst som sträcker sig över lördagar vilket innebär att jag kommer hinna med både studier och häst. I dag vill jag väl inte påstå att jag var i mitt esse, super nervös och fumlig, men den åkomman går som tur är, över. En rolig och lärorik dag har jag ialf haft och det ska bli väldigt roligt att få lära sig även denna del av ridskoleverksamheten. 

På tal om ridskola, så börjar sista sommarridlägret, hoppspecialen på Börjedals i morgon, så då kommer jag befinna mig där tills på fredag och därefter är det endast två veckor av sommarlovet kvar.. (vart tog tiden vägen?) och det tredje och sista året inleds på Etologi och Djurskyddsprogrammet. Spännande!


Bjuder på en sommarrund Mist! <3 
 

En vecka senare


I går var jag och Misty ute på tur med fullblodet, med andra ord var det första gången på 1,5 vecka som jag satt på hennes rygg innan detta. Jag själv tycktes det kändes som ett lite väl våghalsigt uppdrag, men efter att Anna kallat mig för mes, så kunde jag inte låta bli att anta utmaningen. :P Förutom ett par rädsle-skutt hit och dit samt ett par steg (vad jag tror var) galopp då hon åter igen blev rädd så gick det bra. Misty var pigg och tyckte det var väldigt roligt att upptäcka en helt ny ridväg. Kondisen var verkligen inte på topp men självsäkerheten på att ta sig över vårt första dike var det inge fel på, även om matte var ytterst tacksam över sitt handtag på sadeln. På vägen hem, fick hon verkligen mig att skratta då hon plötsligt vart väldigt fascinerad av en stor svamp som växte vid vägkanten.(?) Hon stod avslappnad och högst fascinerat och tittade på den en lång stund tills hon var nöjt travade i kap fullblodet igen.
Hon är ju bra charmig, min Misty!


 

RSS 2.0