Sommarens planer


Hej på er!
Här pluggas och fixas in i det sista samtidigt som jag försöker knyta ihop min tid i Uppsala med att njuta av den tiden som är kvar här. Om två veckor går nämligen flyttlasten till Skåne, detta med väldigt blandade känslor. På fredag, är det dags för examen och mina tre år på Etologi och Djurskyddsprogrammet är därmed över. Tre fantastiska år, varav ett i Skara och två i Uppsala som har inneburit lika mycket spännande händelser som mängder av kunskap!

Jag har trivts väldigt bra i Uppsala, så det känns lite i hjärtat att lämna, samtidigt ska det bli väldigt kul att komma hem igen, vara omringad av nära och kära och se ut över Skånes oändliga ängar igen. Dessutom ska jag och Misty spendera sommaren där den är som bäst, på Lindebolet en plats som känns extra hemma för mig och ger oss en chans att komma hem och landa lite för att sedan ta en sak i taget. Jag behöver hitta ett bra stall till Misty i höst till exempel, något som gärna får ta lite tid tills vi verkligen hittar rätt och att besöka stall är lättare om man är på plats i länet redan.

Så på Måndag om två veckor åker altså Misty ner med lastbil och under helgen samma vecka efter åker jag och katten ner med flyttlasten. Jag räknar med att Misty kommer ha fullt upp med att lära känna alla nya kompisar, miljön och se fantastiska vyer under veckan och definitivt inte ha tid till att sakna sin matte. Hon kommer närmare bestämt ha ungefär 24 nya kompisar i varierande storlekar, färger och former att titta på och lära känna. Utsikten kommer bestå av både åkermarker, Skånska skogar och en inbjudande sjö. Slutligen kommer det vara ett femtontal hästintresserade ungdomar, personal och full rulle på gården med pågående ridlägerverksamhet. ;) Så hon kan gott få lite ledigt för att klimatisera sig innan det är dags för henne också att börja jobba, mer om det senare. 


I helgen var det den årliga hästloppisen i Enköping, så jag passade på att fynda lite inför sommaren. Exempelvis boots till Skåne resan, schabrak, padd och en dressyr vojlock till långturerna under värma skånedagar, en helt Ok hög för 300 riksdaler. 


Nu; återgå till att putsa på min presentation av examensarbetet, som förövrigt genomgått en förändring vilket gör att jag får improvisera en hel del.. Jag kan väl säga som så, det är tur att jag inte har någon rädsla inför att hålla föredrag. ;) 

 


 

9 reasons why everyone needs a cob


Kände ett starkt behov av att knycka denna lista från, Horse and Hound.  

 

1. There’s something heart-warming about a cob doing dressage — what’s not to love about a big, hairy beast dancing as elegantly as a ballerina? Cobs can be completely ace at dressage, if they want. Cobs can do anything.


2.
 Ditto jumping. Cobs might look like they have four feet so firmly on the ground that they’d have to defy gravity to get over a small cross-pole, but some of them have jumping skills to rival Hello Sanctos.


3.
 With their calm natures (well most of them, most of the time), they’re perfect hunters — a lovely armchair ride for crossing country, soaring over fences. Good times!


4.
 Who doesn’t love a horse in leg warmers? If only hairy legs were so desirable in human beings — it would save a whole load of money on Veet. Mind you, those lovely long feathers do need maintenance, otherwise they can look more like those found on a dead crow than an elegant peacock.


5.
 Cobs are actually the hipsters of the horse world — they can pull off wearing beards and moustaches, not to mention bright colours and funky patterns, in a way that thoroughbreds and other bigger, more elegant, horses just can’t. A thoroughbred in a sheep-patterned fleece rug looks like the Queen in fluffy slippers — just a bit wrong, somehow. A cob can totally style it out.


6.
 Cobs are easy — well, relatively, they’re still equines after all. You can leave them out all year round — they probably won’t even need a rug. No fancy feeds required.


7.
 They might not take you round Badminton, but they’ll sure as hell give you a great ride out round your local bridleways. They’re the original go-to horse.


8.
 They’re so forgiving. With a cob, unlike some of the finer breeds, you never have to worry if you accidentally pile on two stone overnight. (It can totally happen. At Christmas. And at Easter. And on St Patrick’s Day. And lots of other days.) Your cob won’t care. Cobs are hardy — and besides, your cob’s done the exact same thing himself, many times. He sympathises!


9.
 It is said that a good show cob should have ‘the face of a lady and the backside of a cook’. We can all relate to that!
 

Wången


Hej på er nu har jag vaknat upp här i Jämtland efter en kopp kaffe och frukost på Wångens Wärdshus. Resan hit gick faktiskt väldigt bra trots att det inte går så mycket kollektivtrafik samt att hållplatserna inte var skyltade, vilket gör att man inte har en aning om vart man är som ny resande. Däremot är alla så himla snälla och hjälpsamma med allt så man känner ig väl omhändertagen i stället för vilse här uppe och vilken utsikt sen!

Går kvällens föreläsning var också trevlig och jag uppdaterades med lite ny kunskap även om jag redan läst en hel del av Janne Winther Christensens arbeten under mina år på EoD. Hon jobbar främst med områdena rädslereaktioner och inlärning på häst,vilket hennes del av föreläsningen handlade om. Men hon jobbar även en del med sociala integrationer och grupphållning vilket är intressant till just mitt arbete. Så Christensen är en av många forskare som jag just nu sitter och refererar till i examensarbetet just nu, vilket gör det extra roligt att fått träffat henne i verkligheten. 

Paul McGreevy är en veterinär och forskare från Australien och väldigt stor inom ämnena beteende och välfärd på häst. Bland annat är han som lett forskningen om nosgrimmor som publicerades för drygt en vecka sedan och rapporterades av bl,a Hippson. Arbetet är dessutom publicerat öppet och går att finna bl,a här för den intresserade. McGreevy pratade även om problematiken kring användandet piska i galoppsporten (som inte är alls lika hårt reglerat som i travsporten), träning av hästen i round-pen och svårigheterna med det utifrån ett beteende- och inlärningsperspektiv, samt om forskningen kring hyperflexion/rollkür. 
 
 
Vid 11 tiden ska jag få en ordentlig rundvandring här på anläggningen och i eftermiddag blir det exjobbs relaterat arbete, men vad håller jag på ett litet tag till. Nu skriva arbete fram tills rundvandringen och därefter skriva ännu mer. ;) 

 
 
 

Fullt upp


Har sååå mycket studierelaterat att göra nu gång nu!
I morgon åker jag upp till Wången för att göra en del av mitt exjobb. Samt för att passa på att gå på en föreläsning med två stora forskarnamn inom hästbeteende och wälfärd, Paul McGreevy och Janne Winther Christensen.

Dessutom har jag i helgen lyckats organisera flytten av både mig och Misty ner till Skåne, vilket innebär att jag kan slappna av och fokusera på studierna helt. Underbart!

Misty rids eller tränas som vanligt och vi försöker hålla oss till varannan dag eller mer, beroende på hur mitt "schema" ser ut. Kanske ska vi hänga med ett gäng grannar + fullblodet till vår gemensamma granne med stora ridbanan för att få vår första "hopplektion" antingen denna söndagen eller nästa. Vi kommer vara med på det vi kan helt enkelt, få lite tips och förhoppningsvis lyckas ta oss över några språng. Misty har ialf kommit till en punkt där hon är mer självsäker med bommar och hinder samt att hon börjat bjuda och tycka det är kul. I går tog vi ett skutt över hindret på gärdet och slog nytt höjdrekord på 30 cm, fantastiskt. ;)

I går var vi ute och galopperade med fullblodet som vi faktiskt lyckades dra om, i uppförsbacken. Fullblodet var måhända väldigt trött för dagen, men känslan att var ändå väldigt härlig för samtliga i team knubbis, vi älskar fart och fläckt! 



Mist får en dusch efter nästan varje tur då hon blir väldigt svettig och därmed får en hel del insekter efter sig. Duschen är faktsikt väldigt uppskattad, hon står och njuter eller tuggar på lite gräs med grimmskaftet över ryggen och vart hon lite trött innan så piggnar hon till efter duschen och bjuder ofta upp till bus. :)
 
 

Inga tandtroll


Jag som trodde att jag bloggat nyss, så vart det vist inte.

I måndags skrittade vi bort till grannens stora bana för att träna övergångar generellt men främst i syfte att träna galoppfattningar. Mistys fattningar har varigt klockrena fram tills för någon kanske någon vecka sedan, men just nu blir hon istället iväg skjuten som ur en kanon i slängtrav vid fattningen. Smackar jag på går hon till sist över i galopp, balanserar upp sig och kan rulla på och hon gör ialf fina fattningar själv lös. Så det borde vara klumpen på ryggen som ställer till det för henne, gör fattningen tung eller helt enkelt inte är tillräckligt tydlig. Vi har därmed lite att pyssla med och jag har inte riktigt kommit på hur vi ska gå vidare än, men det blir nog en kombination med positiv förstärkning som passar tösen.

I tisdags tränade vi en från marken i en stund, samt var ute och provhoppade några nya rivbara och lägre hinder på gärdet, som jag byggt upp. Där ligger nämligen ett par stockar redan, men dem är det lite väl tidigt att ge sig på, åtminstone med mig på ryggen. Utan mig hoppar Misty fint, så hon fick helt enkelt testa de nya själv ett par gånger.

Därefter har M faktiskt fått stå, främst då har matten varigt ex-jobbs stressad och haft fullt upp.. Däremot var äntligen hästtandläkaren, eller hästdontologen, rättare sagt, varit här! Mistys koll gick faktiskt snabbast, alla hennes mjölktänder var utbytta och endast en futtig vargtand fanns i överkäken. Vargtanden trillade ut av sig själv bara han petade på den, så det var en väldigt enkel tandutdragning. Tänk om det kunde vara så på en själv? Enligt Vet var det bara till att tuta och köra med bet nu, så jag får väl ge mig på invänjningen av det igen och hoppas att det går bättre denna gång.

Trött trollhäst!
(Det är ett mysterium hur jag lyckas få en suddig bild på en sovande häst..)


Pyttetand! och självklart är jag en såndär galen person som sparar tanden.
 

RSS 2.0