Etologi och djurskydd

 
Nu ni! Nu smäller det!

Bilen är packad och rullar i morgon mot vackra Skara. Där jag nu hädanefter kommer att studera på Sveriges lantbruks universitet. Redan när jag gick i första ring hittade jag denna utbildning och kände att detta var rätt för mig. Jag tog studenten 2009 men då skolan hade ett smalt kursutbud hade jag inte de behörigheter som gällde för att söka in. Så efter ett år på konst och ett sabbatsår kastade jag mig in i gymnasiestudierna igen. Jag gick tack vara Munka folkhögskola från att vara omotiverad, ha dålig studieteknik och skylla det mesta på min dyslexi. Till att kämpa hårt, utvecklas och bli en av skolans mest ambitiösa elever. (Jag av alla mänskor blev även kallad plugghäst! haha) Stolt som bara den gick jag ur skolan med högsta omdöme och "Utvecklingspriset" i hand! Äntligen!

Så denna blogg kommer nu även att ta del av mina studier och kunskaper jag vinner inom etologi och djurskydd.

Är ni redo? För i morgon rullar bilen!

Sommarens vistelse

 

Hej kära läsare.
Det är härligt att logga in och se att här faktiskt är ett par besökare om dagen, trots min frånvaro. Men jag hoppas på att kunna göra en bättre insats kring bloggen hädanefter. Då det nämligen har skett en hel del förändringar kring mitt liv i sommar.  

Sommaren har spenderats på Lindebolarnas rid- och musikförening. Vilket är en härlig liten ridskola placerad i en idyllisk miljö vid vackra västersjön.  Både jag och Trixi har varit boende på gården. Jag som stallansvarig lägerledare och Trixi som gott sällskap och förebild kan man väl säga. Både Trixi och jag trivdes jätte bra och det var riktigt härligt att ha min vän precis utanför mitt sovrumsfönster denna tid. Vi båda har dessutom växt mycket av vår vistelse. Vi har fått prova på att ha uppvisningar framför publik och fått stora lärdommar av de bästa lärarna i pedagogik, nämligen lägerbarnen själva.
Jag har alltså haft fullt upp och inte kunnat uppdatera under denna tid, men ack vad trevligt det varigt!

Är ni intresserade av bilder, så finns det ett helt alster att se, både på Lindebolarnas Blogg och deras Dayviews/Bilddagbok som ligger länkad via sidan.  

 

 
 
 

Barbackapadd, steg för steg.

 
Så äntligen är min barbackapadd klar! Projektet som var tänkt att bli färdigt över en sommar tog i stället ett helt år, men  till sist blev det riktigt bra.  

Matrealet jag använt: 
- Ett schabrak
- Gamla stigläder 
- Gamla kryssgjordar från täcke
- Två teddy paddar 
- Skumgummidyna i från en stolsdyna
- Filt (hund filt) 
- liggundelag 
- två D-ringar
- Samt svart fusk-mocka tyg i från StoffochStill.se
 


Schabrak, stigläder, kryssgjordar,  teddypaddar och D-ringar.


Verktyg som jag använt: Sylar, jeansnålar, björntråd, tygsax, hammare samt två D-ringar. 

 
En gammal stolsdyna blev material till fram/bakvalv.
Liggunderlagets funktion är främst att stabilisera upp valven, se längre ner.

 
Jag började med att anpassa formen på schabraket efter mitt önskemål samt avlägsnade remmar och kantband.  
 
Kryssgjorden placeras som ett W, för att trycket i från kommande sadelgjordsstroppar ska fördelas över en så stor yta som möjligt. Dessa syddes fast för hand med dubbel björntråd. 

 
De gamla stiglädren klipps i fyra lika långa stroppar som sedan sysdes fast i schabraket.
Till hjälp är det bra att först slå hål med en syl i det hårda lädret. 

 
Här är de någorlunda på plats och även här använde jag dubbel björntråd för hållbarhetens skull. 
 
 
En teddypad delas på mitten för att kunna fästas under på schabraket med lite mellanrum för att få en liten tunnel ryggraden. Främst för hjälpa padden att ligga på plats.

 

Den andra padden fick formen efter mitt sätte. Jag märkte dock att endast teddyn blev för mjuk,
så några lager filt fästes på för att få lite mer höjd och stabilitet. 

 
"Sitsen" fästes med en större bit filt ovanpå schabraket, därefter blev padden provriden för första gången. 

 
Vid provridningen upplevde jag dock att "sitsen" behövde bli något högre framtill för att passa mig. Så det var bara till att sprätta upp allt igen och plasera en kil gjord av liggunderlag framtill i sitsen. Detta syns inte på bilden, men tippset är att provrida och testa sig fram.   

 
Här tar framvalv och bakvalv tar form, liggunderlagget i mitten gör valven lite styvare och håller formen bättre.  

 
Valvens nederhörn figgurklippte jag runda och kilar klipptes ut i liggunderlaget. Detta för att underlätta för valvet att runda sig och följa med hästens rygg utan att det blir knölligt/bökigt. 


D-ringar fästs framtill för möjlighet att kunna knäppa fast en brösta. Ringen fästes först med de överblivna nylonrämmarna i från schabraket och kläs sedan med mockatyget. 

 
Jag figgurklippte hörnen på schabraket för att få lite mer AR-sadelkänsla. Undersidan med fast fäst teddypadd. Här anpassas tyget efter sadels form. 
På bilden kan ni även se de färdiga valven liggandes. Sen skulle själva klädslen på.. Lössningen blev att hål klipptes för bak och framvalv samt ett snitt framtill och baktill. Hålen till valven klipptes smalare än vad valven var för att få lite sömsmån då kanten längst hållet skulle vikas in för att det skulle bli som snyggast. 

Valven syddes sedan fast direkt i schabraket via deras klädsel, därefter fästes överdraget med nålar. Jag syde först fast överdraget med en söm längs sitsen, just för att få till figursömmen och se till så att tyget blev slätt över sitsen. Därefter syddes överdraget fast runt valven. Samma princip gjordes för D-ringarna.
 Här ser man valvets sömmar tydligt.Därefter sydde jag fast tyget över kåporna med en söm som gick ungefär 1cm in på schabraket. 
Padden är så gott som klar! 

 
Som pricken över i:et får den färdiga padden en silver concho baktill för det rätta utseendet. Tyget tror jag kommer att töja sig med tiden så att kåpan blir rakare baktill. Men hade jag gjort om den, så hade kåpan fått bli något längre baktill. 
 

Concon eller i detta fall en LG bridle bosett, går att finna på Kapson.se

 
 Lycka till med alla era fina projekt! :) 
 
 
 
 

Förändringarnas tid!

 

Här satt jag, morgon trött och såg via mobilen att jag fått ett mejl. Jisses tro jag var klarvaken efter detta besked! 
Antagen till SLU, Etologi och djurskyddsprogramet

 

RSS 2.0