Once in a lifetime


Här har vi henne, min "once in a lifetime" ponny... Klippet innehåller egentligen en rad misslyckade försök att träffa med pilbågen från galopp, men samtidigt så mycket mer. Stadigheten, tilliten, tryggheten, enkelheten, kommunikationen. Ja. jag kan säkert hitta fler likvärdiga ord men det klippet gör för mig är att återge hela känslan från den kvällen. Från alla galoppturer, hennes rörelser, doft och öronspel. Det är det sista tillfället jag fick på hennes rygg. Jag saknar att bara få vara, i enkelheten, hon och jag i varandras sällskap...  


Klippet ville inte fungera tidigare, så skriv gärna om problemet fortsatt. 

Mina två ♡


Shira går på matacam och antibiotika, har feber är halt och i går sprack en stor böld upp vilket resulterat i ett sår på 2 cm i diameter som vätskar... detta till följd av ytterligare ett besök från traktens vilda hankatt. Jag fick antagligen inte rent såren ordentligt från början då hon hade väldigt ont. Hon var hur pigg som helst de två kommande dagarna och jag hoppades på att hon kommit lindrigt undan för en gång skull, men fick snabbt varsel om att så inte var fallet när febern och hältan kom den tredje dagen. Stackarn. Så nu ligger hon och sover med tratt på, mäkta missnöjd. Hon har ialf gått i från att "jag går och gömmer mig" stadiet till "jag vill ha tröst hos matte" och spenderade hela natten i min säng. Jag behöver väl knappast gå in på hur trevligt det är att sova i en säng med vita lakan och en smått blödande katt? Men vad gör man inte för sina älsklingar, då såret sitter på en position som är omöjlig att bandagera utan att mumifiera hela katten typ. Vill hon sova hos mig så får hon. Men eftermiddagen har ialf gått åt till att tvätta. Tack vet jag Vanish!

 


Misty är åtminstone hel och frisk tack och lov!
Här om dagen då vi skulle rida blev vi avbrutna av att Anna kom hit med sin hingst som skulle löshoppas. Planen var att jag skulle ridit klart tills hon kom men jag var vist lite långsam. ;) Misty var åtminstone lugn och fin vid uppsittningsträningen och när det rullar in en transport, ny häst och hinder på banan var det ju väldigt öppet för en rad andra träningsmöjligheter, ett tillfälle jag inte kunde låta gå förbi.

Bjuder på en superkort filmsnutt och kan meddela att hon faktiskt tog sig över oxern på 85cm ett par gånger, när jag så klart misslyckades med att filma och hon kommit på att det var lättare när man inte sprang i full fart! :PVäxer så det knakar


Jösses, Mistys man och svans växer verkligen som ogräs. Så klart inte mig något emot men det är allt lite galet. :3 Luggen har jag klippt av strax ovanför mulen redan en gång men nu är den lika lång igen. Ännu härligare är att manen verkligen inte trasslar. Jag har kanske borstat igenom de helt ca 6 gånger allt som allt och förutom när där blir en trollfläta, lämnar jag den som den är eller har i lite pälsglans på sin höjd.


   Bild från Augusti -14
 
   Bild från igår mars/ -15
 
 
 
 

Träna, träna..


Som jag nämnde i går börjar det kännas lite som vår även i Uppsala. Hästarna går just nu i den väldränerade grushagen, den enda som inte blir lerig. Men med lite tur kan vi snart släppa dem i en utan sommarhagarna i stället och på så vis får de lite mer yta att röra sig på. Misty är inte så förtjust över hagen de går i nu så jag försöker därmed se till att hon kommer ut och får röra på sig någon annan stans dagligen. I går blev det ett pass på ridbanan där jag äntligen tog mig upp på hennes rygg igen. Själva ridningen i sig är inget problem, däremot är momenten upp och av väldigt kritiska. Vi har ju tränat väldigt mycket på dessa moment men tyvärr har incidenten med pallen gjort att båda är väldigt osäkra. Tråkigt, men inte så mycket att göra åt än att träna vidare. I går var Anna med som stöd på marken med fickorna fulla av godis, vilket gjorde det hela lättare.

Efter ridningen blev det lite galopp träning i från marken. Misty tycker det både är tungt och svårt samt har lättare för galopp i det ena varvet som så många andra hästar. Det jag vill är att hon ska vara lugn och ta fattningen så fort som möjligt, hon ska verkligen vilja fatta galopp och förstå att hon gärna för galoppera så mycket hon vill. Galoppträningen sker på en mindre volt i grimma och längre grimskaft, vilket klart gör det lite svårare. Men än så länge eftersträvar jag en fattning och några språng, varpå hon direkt får sakta av komma in till mitten, få en godis och vila. Detta markarbete kommer sätta grunden för den framtida ridningen, så när fattningarna sitter kommer hon få träna galopp mer varierat. Allt för att hjälpa henne bygga upp styrka, kondition.


 

Personlig måndag..

Den 25 mars är det dags för den första riktiga tentan. Vi har hittills varigt skonade från denna typ av examinationsuppgift men någon gång måste ju bli den första. Tentan kunde dock inte komma mer olägligt för min del. På grund av personliga skäll har jag just nu inte alls kontroll på situationen vilket så klart rubbar hela kontrollen över vardagen. Att sedan dessutom bo 60 mil i från de personer jag verkligen skulle behöva i detta läget gör det hela inte enklare. Kan tycka att jag är ganska bra på att klara av distansförhållande till både pojkvän och bästa vänner. Men egentligen stänger jag bara av känslorna och låtsas som att allt är som vanligt, en överlevnads taktik som fungerar så länge fasaden inte börjar spricka... Vilket den nu börjat göra.

Detta inlägg är helt enkelt en återkoppling till Februari inlägget, en liten flaggning om att jag ännu inte är på banan. :)

Men som något att se framemot kan jag meddela att jag den 26 April ska på kurs med temat "häst premiering" och förhoppningsvis kan jag därefter boka anmäla Misty till en utställning i Norrtälje den 2 maj. Dessutom kände jag för att sporra mig själv något mer och han anmält mig till att delta på en uppvisning med Pole dansen.. Vi kommer vara ett helt gäng tillsammans, men känner att jag allt är ute på djupt vatten som total nybörjare. (träna, träna, träna) Spännande! är väl det rätta ordet.

Delar med mig av två bilder i från vår "trädgård" som jag har äran att få springa i, våren börjar komma även till Uppsala. 

 

Att vända sina misstag


Dagens träning höll på att gå riktigt dåligt och ett tag gjorde den även det. Mitt kära hovdjur har varigt mer på två ben än fyra i under senaste veckan och i går var inget undantag, då hon plötsligt exploderade i väg i full galopp med tillhörande luftakrobatik. Hon har heller inte varigt med mig på samma sätt som tidigare då jag kunnat lita på att hon hänger med i vad vi än gör under lösträningen. Nu "tappar" jag henne allt för ofta och hon försvinner iväg i sin egen värld och är svår att få tillbaka i fokus. Det här är något som gnagt i mig rejält, då allt som jag trodde var så självklart plötsligt inte längre var det jag trott. Kanske är det vårkänslor kombinerat med att jag inte är helt i balans själv just nu som ställer till det för oss i kommunikationen. Hade det varigt Trixi hade hon bett mig att skärpa mig eller att "fara och flyga" och "-våga inte komma tillbaka förens du har ordning på din självkännedom" en bestämd och rättvist dom från min klocka ponny. Men nu har jag ju inte möjlighet att ta hjälp av Trixi i dessa lägen och måste därför förstå mitt mentala tillstånd på egen hand, innan det går för långt.

För att återgå till träningen så gick det bra till en början, men efter en stund hade jag helt tappat kontrollen och i stället lyckats stressa upp både mig själv och Misty. Hon var pigg medan jag ville vara noggrann och jobba med finliret, så när hennes energi spreds till mig blev jag frustrerad, i stället för att tacka och ta emot.

Så, jag satte mig ner på huk, uppgiven, en bra stund. Sakta spreds ett lugn över mig och Misty och jag insåg att träning just nu tappat att pedagogik och struktur. Hur ska man kunna reparera en situation där man precis visat hästen hur otroligt dålig man kan kommunalisera och förstå? Jo, genom att börja om, be om ursäkt över sitt misstag och därefter visa att du kan göra rätt. I stället för att motverka energin låt oss använd den, sade jag till min fina häst som gav mig en tvivelaktig blick till svar och gjorde sedan ett försök.

I dag har vi därmed gjort våra fösta kontrollerade galoppfattningar från marken med lina på. Från trav, till galopp, till halt och inkallning med en långa paus. Pausen gav Misty en stund att fundera över vad hon just gjort och efter två försök valde hon redan galoppen efter några meter i trav, flera gånger, med full förståelse i blicken.

Självklart lär man sig av att misslyckas, men glöm inte att du kan påverka och vända dina misstag redan direkt när de inträffar. I stället för att ge upp, sätt dig ner och titta på din häst. Jag lovar dig att du kommer finna de svar du söker.


 

Halvårs resumé


Tänk vad tiden går! Det 16 augusti förra året var det datum då jag åkte och tittade på misty, den 27 samma månad klev hon ur transporten på stallbaken i Uppsala, alltså lite drygt ett halvår sedan.

Om jag försöker analysera halvåret som gått så är jag generellt nöjd med våra framsteg, de två senaste månaderna är jag dock inte så nöjd över, pga alla dessa väderrelaterade uppehåll som vi tvingats ta i ridningen. (känns som att jag bloggar mer om väder än hästar? haha) Men som sagt så är jag nöjd överlag. Självklart kan man ställa sig frågan om vi inte skulle kunnat komma längre i utbildningen under denna period. Vilket så klart hade varigt möjligt. Om jag hade varigt en professionell unghästsutbildare hade jag troligen jobbat med en liknande häst i ca tre månader, varpå den skulle varigt utbildad i alla gångarter efter den tiden. Om man därefter sätter det i perspektiv på att jag och Misty efter ett halvår nyligen börjat med travstarter.

Den stora skillnaden är dock att hästen som efter tre månader går i tre gångarter under ryttare, endast blivit just riden och vardagligt hanterad. Medans jag och Misty har så många andra bitar som jag anser är viktiga för vår framtida relation och vårt framtida arbete som vi jobbat med. Mycket tid har lagts till arbetet med hennes stresspåslag och osäkerhet, frihetsdressyr och trickträning. Relatera sedan detta till vart vi stod för ett halvår sedan då jag knappt fick röra henne.

-Vi har hunnit bli väldigt bra vänner och fått en stabil relation, byggd på förtroende och trygghet. Hon är nu mer helt trygg med att stå själv i stallet.

-Vi har några enstaka problem med att verka, vilket dock mer handlar om att det är tråkigt att stå still, än att hon är rädd nu mer. 

-Hon har gått i från att flyga i luften över minsta lilla oväntade ljud och hastiga rörelse till att endast reagera måttligt eller inte alls.

-Vi har en bra grund i frihetsdressyren med ett varierande arbete som ständigt går framåt

-Vi har börjat nosa på ett gäng trick som spanskskritt, yoga, buga och piruett, samt sejpat fram flemma, gapa, skaka på huvudet och gäspa vilka oftast fungerar på handsignal. Även om vi inte något trick ännu är "färdigt" i sin helhet så tycker jag även detta är en bra början.

Jag har valt att introducera ovanstående punkter i takt med att hon känts mogen. Tanken bakom arbetet är hela tiden att öka hennes repertoar, och livserfarenhet då jag är övertygad om att en mångsidig häst också har lättare för att kontrollera situationer och ta till sig av nya erfarenheter. Jag är väldigt mån om att Misty hela tiden ska känna att hon har kontroll över det arbete vi gör. Och därmed kan vara trygg över att jag inte försöker tvinga henne till att göra något hon inte vågar. Det ska vara kul att jobba i hop och alla hennes egna påhitt och försök ska belönas rikligt just för att hon ska få känna sig delaktig i det vi gör. Jag vill utbilda en häst som kommer på egna initiativ, är kreativ och känner sig trygg i med själv och mig som arbetspartner. Jag har fått äran att lära känna en helt underbar individ och jag är otroligt mån om att det ska bli rätt i från början. Så om det nu tar lite längre tid, så spelar det ingen roll. Vi har inget 4-års championat att kvala till utan vi har hela livet på oss och vi passar gärna på och njuter av varandras sällskap under tiden!

 Hemkommen


Hej på er, eller godmorgon som jag egentligen skulle vilja skriva. Var uppe vid 7 och släppte ut hästarna, återgick till sängen och har nu varigt uppe sedan klockan 10, men känner mig fortfarande nyvaken trots två koppar kaffe. Som tur var blev dagens föreläsning inställd och det är därmed helt okey att vandra runt i pyjamas som en zombie hela dagen.

Helgen har ialf varigt supertrevlig! Vi bodde i vanlig ordning på Lisebergsbyn inklusive frukost och de underbara Carpe Diem sängarna, nödvändig lyx som behövs efter långa dagar. Som alltid har jag träffat en masa trevliga människor i från diverse olika montrar. Vi stod bland annat granne med "Parelli gänget" där jag fastnade mer än en gång och det samma gäller så klart SWF's monter. Helgens höjdpunkter var helt klart att få se och hälsa på Thomson samt Peder Fredricsons vinst i från lördagens Grand Prix vilket var den enda tävling jag han med att se. Under söndagen var jag med under vårat paddockprogram och fick jobba med det fina fjordstoet Lusanna, som var lite trött på att medverka i just paddocken då hon deltog på en hel del program. Nu är jag ju uppväxt med Fjordingar och väl medveten om hur de ska hanteras, med respekt och vördnad för de kungligheter de är. ;) Det gick hur som väldigt bra och programmet skulle tydligen blivit filmat, så jag får se om det dyker upp här så småningom.

Självklart blev det även lite shopping. (dock varken ridbyxor eller hönät haha) Misty har ju aldrig fått smaka PS godis så det var ju ett måste. Sedan behövde jag faktiskt en ny resebag så en HV polobag fick ersätta den jag packat i till Gbg. Pannbanden sålde Börjes ut, så här ska det sättas i pärlor och angående bootsen... Nej. Min häst behöver verkligen inte boots. Men jag kunde inte låta bli. :P 


Schabraket med kopparband fyndade jag på Horze rea tidigare i vinter och ja ni förstår nog? Jag var bara tvungen! Misty kommerbli såå fin.


 

Claridge House Dressyrsadel


Claridge House syntetsadel.
Dressyr. Använd på smäcker D-ponny.
Extra vid, 17 tum, rak rygg med plats för hög manke. Hängt i uppvärmd sadelkammare, använd varsamt till och från och är i fint skick.

Nypris 1800:-
Mitt pris 600:-

*OBS* Hämtas i Ängelholms eller Helsingborg. Mellan den 30 Mars till 5 April då jag är i Skåne och annars bor på annan ort. Sadeln Skickas ej!

emmakulla@hotmail.com

 

produktbild:
 

RSS 2.0