Tiden springer i väg


Jag för står inte hur fort tidigare vecka gått! I morgon går bussen till Skåne och jag har tusen saker att fixa i dag. Någon mer provsadel har jag inte alls haft möjlighet att hämta i veckan och inte har jag lyckats få till någon löshoppning häller. Vad hände? Tråkigt nog kom dessutom Shira in med ett sticksår i går, från troligen ett slagsmål och även om det är litet så är hon väldigt öm men har åtminstone ingen feber. För ca ett halvår sedan hade jag en skadad katt titt som tät pga av hemlös hankatt och hon blev rejält skadad och medtagen ett par gånger så det är gärna något vi slipper helt igen om jag får önska. Det luriga med katter är ju deras skitiga klor och sår som inte direkt syns för all päls löst skinn vilket gör det typ omöjligt att se efter och därmed kan spricka upp i stora öppna sår från bölder... Inget kul direkt, speciellt inte när man ska åka bort. Turligt nog är det ju världens bästa hyresvärdar som ska passa djuren och extra lyxigt är det att en av dem råkar vara veterinär! Så jag känner mig ganska lugn, men är samtidigt väldigt hönsmammig vad det gäller Shira. Hon blir ju så "mammig" när hon är skadad och ska vill vara nära mig typ hela tiden. Just nu är dock ute och spanar på ekorrar och blåmesar så det är ett väldigt gott tecken.

Nehej dags att sätta lite fart med dagens to do's. Kan inte lova några inlägg här det kommande nästa tisdag är jag tillbaka i Uppsala men då väntar tre dagars med hemtenta (och tillhörande panik) sant därefter tre jobbdagar på ridskolan. Misty får därmed lite höst vila och därefter ska vi hitta Vår sadel så det äntligen kan börja hända lite saker på ridfronten och därmed få till roligare uppdateringar här.


 

Nästa på tur


Då har vi provat allround sadel denna gången, av modell Globus och jag kan varna för att det säkerligen lär bli en hel del sadelsnack här i bloggen framöver. Men det får ni överleva. I går blev det provridning på banan hemma och det var helt klart nyttigt att prova en allround, då det är den modell jag egentligen velat satsa på. Äntligen har vi hittat en sadel med rätt vidd dock vill jag nog påstå att M&N sadeln låg bättre än Globusen, trots att den var något smal. Sedan var denna sadel inte riktigt vår grej, den matcha helt enkelt inte min rumpa riktigt och Misty kändes något knackig och inte helt till freds. Jag vågade däremot rida i alla tre gångarter trots eventuella skutt och kände mig därmed ganska så stabil i den. Främst uppskattade jag att den inte hade onödigt stora knästöd, vilket jag faktiskt tycke M&N hade varpå mina tår pekar utåt. Det var ialf väldigt intressant att fått prova denna Globus då den funnits med på "listan" länge och vi jag har fått lite mer hum om vad jag hade önskat av en sadel. 

Tidigare i dag blev det däremot ridning borta på "grannens" ridbana som är betydligt större en den här hemma. Där är oftast en del liv och rörelse, fler hästar uppstallade och helt enkelt en bra plats att miljöträna uppsuttet på då vi endast varigt där till fots två gånger. Det blev mest skritt och lite trav för att känna lite till på sadeln men främst stod Misty och hade full aktivitet på hjärnkontoret. Hon stod antingen och tittade på omgivningen, titthinder, hästr i hagen och allt annat nytt. Hennes hjärta slog så jag kunde känna det genom sadeln och hon andades som efter ett helt maraton, så det var nog lite tuft men hon skötte det bra. Vägen dit och hem bjöd också på extra träning då vi hade gårdshunden med oss och därmed behövde ha kommunikation med både häst och hund med tillhörande olika ljudkommandon och gestikuleringar. 

 

Godmorgon


Skulle gärna vilja lägga upp en välplanerat schema inför veckan men faktum är att både denna veckan och nästa blir lite speciell av olika anledningar. Dels väntar jag på ett samtal angående när sadlarna jag vill prova är åter i butiken och sedan är jag inte särskilt sugen på att rida i min befintliga sadel, alls. Jag vet dock inte när sadlarnas återkomst är beräknad eller hur jag ska lyckas och hinna prova typ fyra sadlar ordentligt denna vecka. Så veckans planering får tas lite dag för dag. En återkoppling på lösshoppningen ska ialf hinnas med och sen tror jag min kära häst skulle uppskatta lite lek i paddocken, då det var ett tag sedan sist.

Nästa vecka får Misty helt ledigt då vi ska iväg på "skolresa" hela vägen ner till Skåne! Själva skolresan är från tisdag till torsdag men jag tänkte stanna kvar i Skåne över helgen, vilket känns ganska självklart när jag ändå är nere liksom. Dessutom fyller min bror år och min kära kusin har fyllt år, dessutom måste hon fira min födelsedag då hon missade den i somras ;) så en hejdundrande kusinfest är därmed ett måste. Ååå det ska bli så mysigt att få "komma hem" igen är dock lite ledsen över att jag inte kan stanna längre så jag kan träffa de bästa av vänner. Usch man känner sig verkligen som en värdelös vän, syster, kusin, flickvän och dotter när man bor 36 mil bort.. Hur bra jag än trivs här i Uppsala så är hemlängtan ett ständigt faktum speciellt när man har så många fantastiska människor som väntar på en nere i Skåne. Men nu är det faktiskt bara ca 8 månader kvar tills jag är nerflyttad och kring årsskiftet är det hög tid att börja lista ut var jag ska ta vägen där nere.

Nu svävade detta inlägg i väg något mer än jag tänkt, men så har jag nu också avslöjat min första planen efter studiernas slut och det vet jag många som är nyfikna på och nu lättade över. ;*

Så vi avslutar med något helt annat. Jag tvingade nämligen upp Anna på Misty för första gången i lördags innan hon fotograferade, med motiveringen att hon var tvungen att prova sadeln. För personligen har hon hållt sig på ett säkert avstånd i från min lilla häst och över lag verkligen inte varigt imponerad över henne alls. Anna och jag har Helt olika preferenser vad det gäller hästar och är överlag väldigt olika så det är underförstått naturligt att det är som det är. Så döm av min förvåning då hon ett tu tre uttalade, -"hon var ju lite rolig att rida." samt satt där en bra mycket längre stund än vad jag trott innan jag slutligen fick tillbaka henne, vilket även det var knappt. Där ser man! Jag tar det helt klart som en komplimang att min lilla knubbiga häst upplevs som mjuk och följsam även av fröken kräsen. ;)

 Ridbilder

 
Lägger upp några fler blandade ridbilder från i går av de som blev minst suddiga. Ni får vara snälla mot min sits jag vet att den är förfärlig. Är troligen i behov av någon modernare variant på stigbygel för att hjälpa till, men en sak i taget, prioritering ett är självklart en sadel, rätt sadel! Dressyrtränare C har hittils varigt snäll mot mig och min sits pga att jag inte kan påverka den så mycket. Men jag har allt hört mutranden och hot om kommande planer och "hårdtrimmningar". ;) 

 

Här har vi en början på ett tvärstopp från galopp på ljudsingnal, bromsen är det då inget fel på. 

Avslutar med detta hoppklipp, där man ser ialf nästan hur hon rör sig. Det var en väldigt mjukt och rund galopp, men för mig väldigt ovan. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta med galoppen så småningom. Jag tror vi båda längtar efter att få sträcka ut i skogen tillsammands. :) 
 


 

Dagens galopp


Anna vart snäll och knäppte några bilder från dagens galopp, de flesta blev väldigt suddiga men denna nedan blev riktigt härlig! Misty var ännu duktigare i dag, vi fick till någon riktigt fin fattning utan omtramp, lyckades galoppera hela långsidan och första kortsidan samt avsaktningar till trav i stället för tvärstopp.
 
Sadeln har vi nu lämnat i från oss så när nästa galopp tillfälle bjuds får vi se. Fick åtminstone chans att ventilera lite med utprovaren i dag och fick några tips på några modeller jag ska prova. Så nu har jeg en hel sadel lista att beta av. Även om jag tror att en större M&N skulle sitta Ok, vill jag ändå vidga mina vyer. Det är ju faktiskt ganska kul med sadlar nu när man börjar ta sig ut ur djungeln och väldigt lärorikt!


 
 
 

Galoppen är fattad!


Äntligen, äntligen! har vi galopperat!
Helt utan en befarade flygtur, stress attack eller en sadel på sniskan . ;) Som jag nämnt så är M&N sadeln något för smal för Misty, men sitter i övrigt bra. Och då hon inte alls visar täcken på obehag eller besvär trots att den är något trång tar jag tillfället i akt att verkligen prova. Den skall åter till butiken i morgon, så det blir ju inte många pass hon fått "stå ut".

Man sitter verkligen som gjuten i denna sadel så äntligen kände jag mig tillräckligt trygg för att testa galopp. Misty har varigt mogen för detta steg ett tag och själv velat bjuda till galopp. Men jag litar Inte! på den bomlösa sadeln.. ett skutt åt sidan gör att den börjar glida och får Misty då panik är jag körd. Men med rumpan placerad i lite äkta UK kvalitet kändes allt möjligt. ;) Vi var först ute på vår hittills längsta tur på ca en timme och hon skötte sig verkligen exemplariskt då det även blev lite offroad över stock och sten för första gången. Tillbaka hemma provade vi galoppen på banan och fick till två långsidor galopp i vardera varv, hon var verkligen himla duktig, något taggad blev hon men återfick snabbt sans och som sagt ingen stress. Fina lilla häst!
Ett försök till blir det med galoppen i morgon också håller vi tummarna på att vi hittar helt ut ur sadeldjungeln snart, så vi kan fortsätta galoppera till gryningen! ;)
(Tills verkligheten eller omändring av muskler kommer i kapp) ;)

 
 

Nästan jackpott!

 

Det närmar sig, men vi är inte riktigt där!

Skulle egentligen hämtat en helt annan sadel en den jag fick med mig. Men den tilltänkta hade en halvtimme innan jag klev in i butiken börjat sin färd mot Skåne, vilken otur! Kanske kommer den tillbaka i början på nästa vecka och då har jag första tjing på att få prova den. Den jag i stället fick med, var butikens bredaste, en Morris och Nolan 17 tum i sitsen och 33 i bom (ca 110grader). Såå nära! Men det fattas ytterligare några garder för att vi inte ska bli i bakvikt. Tur var kanske det, då den både vart för dyr, i fel färg och jag blev helt förälskad... Men vad är väl en bal på slottet? Det är bara till att leta vidare. Dessutom visade det sig att en av medryttarna hade en sadel av intressant modell, hemma, som samla damm. Den skall provas och sedan har jag ytterligare några ess i rockärmen!

 

 
 
 


 
 
 
 

Hej


Här var det liv i luckan! Eller inte. Jag lyckades ta slut på vårt internet igen.. Ovanligt va? Jag har däremot kommit på att jag uppskattar att vara internet fri. Det blir betydligt fler timmar kvar på ett dygn när man inte fastnar i ett massa onödigt surfande. Vilket jag gör på tok för ofta, skulle typ behövt en daglig begränsning på mitt nätverk, eller helt enkelt lite mer självdisciplin.

Den här veckan har varigt lugn vad det gäller plugg då vi i onsdags hade vi veckans enda föreläsning, på hela tre timmar. :P Därmed har jag passat på att ge Misty en lite mer intensivare träningvecka, med både löshoppning, dressyr träning och uteritter. I går red vi vår andra dressyrlektion, ett nyttigt pass som var väldigt grundligt. Det har blåst till och från ett tag, vilket det även gjorde i går kväll, så jag hade en ganska spänd häst och känslan var därmed inte den bästa. Men det är helt klart nyttigt att ta sig igenom en träning trots en rad distraktioner och läskiga saker som kompisar som går förbi och i väg, löv som kommer farande, katter som plingar och sin egen skugga. ;) Så väldigt matnyttigt för Mist och för mig som fick lite tips på hur jag reder ut just såna här situationer i från ryggen. Och därmed slipper en häst som stressar upp sig, stänger av och att jag flyger av. 

 


Måndagens löshoppning måste jag nämna några rader om. Fick nämligen en snilleblixt att låta henne hoppa studs, dels för att bli kvickare i fötterna. Men också för att hon då inte kan rusa igenom på samma vis och för att övningen nästan kräver att hon håller galoppen. Dessutom fick hon inte börja stressa och rusa omkring, så efter varje skutt blev hon "infångad" och fick skritta tills hon slappnat av helt. Resultatet blev en mycket mer fokuserad häst som för första gången tyckte det var kul att få hoppa. Hon var riktigt duktig och glad så det lös om henne. Övningen och upplägget var helt klart något som passade henne. Planen härnest, är att låta henne hoppa studs en gång till, med endast kryss, för att hjälpa henne med placeringen på hindret. Sedan ska det bli kul och se om hennes teknik har fått mogna och testa henne över en vanlig kombination igen.

Så här ser planen ut just nu. Nästa vecka är helt basserad på provridning av sadel, (nummer 5 i ordningen) en dressyrare till. Spännande!   

 

RSS 2.0