Barbackapadd, steg för steg.

 
Så äntligen är min barbackapadd klar! Projektet som var tänkt att bli färdigt över en sommar tog i stället ett helt år, men  till sist blev det riktigt bra.  

Matrealet jag använt: 
- Ett schabrak
- Gamla stigläder 
- Gamla kryssgjordar från täcke
- Två teddy paddar 
- Skumgummidyna i från en stolsdyna
- Filt (hund filt) 
- liggundelag 
- två D-ringar
- Samt svart fusk-mocka tyg i från StoffochStill.se
 


Schabrak, stigläder, kryssgjordar,  teddypaddar och D-ringar.


Verktyg som jag använt: Sylar, jeansnålar, björntråd, tygsax, hammare samt två D-ringar. 

 
En gammal stolsdyna blev material till fram/bakvalv.
Liggunderlagets funktion är främst att stabilisera upp valven, se längre ner.

 
Jag började med att anpassa formen på schabraket efter mitt önskemål samt avlägsnade remmar och kantband.  
 
Kryssgjorden placeras som ett W, för att trycket i från kommande sadelgjordsstroppar ska fördelas över en så stor yta som möjligt. Dessa syddes fast för hand med dubbel björntråd. 

 
De gamla stiglädren klipps i fyra lika långa stroppar som sedan sysdes fast i schabraket.
Till hjälp är det bra att först slå hål med en syl i det hårda lädret. 

 
Här är de någorlunda på plats och även här använde jag dubbel björntråd för hållbarhetens skull. 
 
 
En teddypad delas på mitten för att kunna fästas under på schabraket med lite mellanrum för att få en liten tunnel ryggraden. Främst för hjälpa padden att ligga på plats.

 

Den andra padden fick formen efter mitt sätte. Jag märkte dock att endast teddyn blev för mjuk,
så några lager filt fästes på för att få lite mer höjd och stabilitet. 

 
"Sitsen" fästes med en större bit filt ovanpå schabraket, därefter blev padden provriden för första gången. 

 
Vid provridningen upplevde jag dock att "sitsen" behövde bli något högre framtill för att passa mig. Så det var bara till att sprätta upp allt igen och plasera en kil gjord av liggunderlag framtill i sitsen. Detta syns inte på bilden, men tippset är att provrida och testa sig fram.   

 
Här tar framvalv och bakvalv tar form, liggunderlagget i mitten gör valven lite styvare och håller formen bättre.  

 
Valvens nederhörn figgurklippte jag runda och kilar klipptes ut i liggunderlaget. Detta för att underlätta för valvet att runda sig och följa med hästens rygg utan att det blir knölligt/bökigt. 


D-ringar fästs framtill för möjlighet att kunna knäppa fast en brösta. Ringen fästes först med de överblivna nylonrämmarna i från schabraket och kläs sedan med mockatyget. 

 
Jag figgurklippte hörnen på schabraket för att få lite mer AR-sadelkänsla. 



Undersidan med fast fäst teddypadd. 



Här anpassas tyget efter sadels form. 
På bilden kan ni även se de färdiga valven liggandes. 



Sen skulle själva klädslen på.. Lössningen blev att hål klipptes för bak och framvalv samt ett snitt framtill och baktill. Hålen till valven klipptes smalare än vad valven var för att få lite sömsmån då kanten längst hållet skulle vikas in för att det skulle bli som snyggast. 

Valven syddes sedan fast direkt i schabraket via deras klädsel, därefter fästes överdraget med nålar. Jag syde först fast överdraget med en söm längs sitsen, just för att få till figursömmen och se till så att tyget blev slätt över sitsen. Därefter syddes överdraget fast runt valven. Samma princip gjordes för D-ringarna.
 



Här ser man valvets sömmar tydligt.



Därefter sydde jag fast tyget över kåporna med en söm som gick ungefär 1cm in på schabraket. 
Padden är så gott som klar! 

 
Som pricken över i:et får den färdiga padden en silver concho baktill för det rätta utseendet. Tyget tror jag kommer att töja sig med tiden så att kåpan blir rakare baktill. Men hade jag gjort om den, så hade kåpan fått bli något längre baktill. 
 

Concon eller i detta fall en LG bridle bosett, går att finna på Kapson.se

 
 Lycka till med alla era fina projekt! :) 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ylva

Oj så snygg!!! sitter och funderar på att sy en själv men tror inte jag skulle kunna göra det :P speciellt inte en såndär snygg! Du gör inte på beställning ;)?

Svar: Tack så mycket! Tyvärr har jag inte möjlighet att göra det, då jag har alldeles för lite tid över. :)
Emma Kulla

2013-09-02 @ 20:30:50 / URL: http://ylvdan.blogg.se
Postat av: Fanny

Hej!

Nu håller jag på att sy en barbackasadel efter din beskrivning! Dock har jag en fråga, jag vill egentligen ha någon slags läder imitation som klädsel tror du att det funkar eller ska man ha någon mocka aktigt material?

Svar: Hej, jag valde fuskmocka då jag tänkte att det var lättare att sy i samt billigare. Hade jag däremot haft obegränsat med pengar till projektet så hade jag nog valt riktigt mocka till sits och eventuellt läder på fram och bakvalv. Paddarna ligger kanske inte helt stilla beroende på vilken häst den ligger på så jag ansåg att läder på sätet skulle nog bli lite väl halt, speciellt då jag endast använder halvskodda byxor. ;) Så fundera på hur du vill att det ska funka och vilken häst du har mm och välj matreal där efter. :)
Emma Kulla

2014-06-30 @ 22:06:02
Postat av: Johanna | Team Mirax

Hittade detta inlägg då jag sökte om lite mer info ang barbacka padd/sadel, verkar inte finnas så mycket bra info om dom.
Men snacka om skills att tillverka en egen! :O Riktigt snygg vart den också, hur blev passformen? Var det svårt och få den att passa er båda eller var det bara en fråga om trial 'n error?

Svar: Hej vad roligt att du hittade hit och tack så mycket! :)Jag lät projektet ta lite tid när jag sydde, blandat med studier och alla andra måsten så tog den ett helt år att tillverka. Så jag han fundera en hel del på hur jag ville ha det och hade möjlighet att provrida den i de olika stegen. Så jag är ganska nöjd med passformen. Skulle jag göra om den så hade jag nog funderat på att ha ett mjukare matrial på bankvalvet, eventuellt struntat i att stabilisera upp det med liggunderlag då den på min ganska smäckra häst blir något rak över ryggslutet. Jag tror dock inte det har någon större inverkan mer en det estetiska då det bakre hörnet på "kåpan" kommer något högre upp och ser kortare ut. I övrigt ligger den väldigt bra på min smäckra ponny (har inte hunnit prova den på min nya grövre) och alla mått är gjorda efter min rumpa. :) Valde även att sy fast D-ringar för att fästa brösta i, vilket är bra om man ska ut i skogen och klättra på kullar.
Emma Kulla

2014-09-09 @ 21:25:52 / URL: http://teammirax.blogg.se
Postat av: Tania

Vad duktig du är! Den blev ju jättebra! :)

mvh Tania

2015-05-26 @ 02:32:19 / URL: http://www.stallstensholmen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo