Perfect match


Hej på er!
Sitter just nu i "brorsans hus", Skåne och önskar att jag var i början av veckan, och att det inte är hemfärd redan på fredag. Veckan har använts till att storrensa huset från 25 års samlande av leksaker, hästgrejer, kläder och annat. Skönt att veta att man nu mer bara har några få lådor kvar, med materiella barndomsminnen och inte en hel vind. Däremot har jag dock inte kunnat träffa ens en bråkdel av alla vänner och med tanke på hur hösten ser ut kommer det bli svårt att komma ner en längre period snart igen..

Men för att inte deppa i hop helt så finns det ju en liten häst och en katt som väntar på mig i Uppsala. Som några av er säkert sätt han jag testa mitt ombyggda hackamore på Misty innan jag for, vilket verkligen blev en; Perfect match! Det är Trixis gamla hack med snygg-nosgrimman fast mindre skänklar för att passa känsliga Misty bättre. Vi fick en riktigt fin känsla, kontakt, framåt-nedåt sök samtidigt som vi bibehöll alla banala grejer som ställning, böjning, styrning och stopp. Nu är ju direkt inte de sistnämnda grejerna något som handen är ämnat att reglera, utan sakar som jag vill att hästen ska förstå med hjälp av endast sitsen. Men hacket funkade ialf riktigt bra. Kapsonen som jag använt tidigare vid ridning, passade oss däremot inte bra. Dels för att Mistys huvudform gör att tyglarna hamnar i ögonhöjd, vilket distraherar och jag kan inte hålla något stöd i kapsonen de tillfällen hon behöver hjälp, så en ersättare var på sin plats. Kapsonen funkar däremot bättre i från marken, så den blir självklart kvar i träningen som ett komplement till ridningen. Sedan hade jag ju lovat mig själv att ta tag i bett-historien.. Men Misty är så himla rörig i munnen så det kommer ta en del tid att få henne bekväm med bettet och det är så fruktansvärt tråkigt att ta tag i. Så det kan vänta, tycker jag. ;) 


När jag kommer hem igen så är planen att vi ska ge oss ut på fler turer i skogen. För att se om vi kan hitta vår tredje gångart bakom någon mossig sten eller så? -Spännande!

 

Vi ska även inskaffa "rallyremmar" till hacket, (så inte sidostyckena hamnar i ögonen) som så lägligt Hööks just släppt i sitt sortimment. Tummen upp på det!
 

Dagens arbete.


Halloj! 
Satt och skrev en rejäl summering om vad som hänt i veckan, men någon klant kapade strömmen och inlägget försvann. Jag brukar skriva under "snabbinlägg" då mitt rättstavningsprogram inte fungerar på den vanliga inläggssidan, så inlägget kunde där med inte auto- sparas av blogg.se...

Hur som, i dag körde jag och Misty ett intensivt dressyrarbete i från marken som avslutning, då jag imorgon åker ner en vecka till Skåne. Vi jobbade ordentligt med grundformen framåt- nedåt då vi Misty måste öva på detta för att det ska kunna appliceras till ridningen. Hon har hittills fått gå med huvudet precis som hon velat medan jag varigt nöjd med någorlunda framåtbjudning, takt, styrning, böjning, gas och broms. Men det är alltså dags att titta på en mer hälsosam form för min lilla fröken. Hennes härliga Cob trav försvinner helt med mig på ryggen, vilket visserligen inte är konstigt då jag liksom rubbar balansen med min närvaro. Så för att så småningom gymnastisera fram en trav med trevligare steg, schwung och takt så behöver hon få upp ryggen.

Klippte en liten film i från dagen, troligen fruktansvärt tråkig om man inte är "jag" och (för att inte tala om i en dålig kvalité) men hon gjorde ett väldigt bra jobb min lilla häst. Vi har liksom inte jobbat såå mycket på den lägre formen, då jag fokuserat på att ha henne Med mig i ex lösträningen, men tanken är att vi ska kunna reglera formen i ett senare skede och då får vi börja från start. Man ser ialf i filmen att vi är i ett tidigt stadie, där jag belönar alla typer av rätt tänk. Vi provar både vid hand, i lina och lite löst på slutet.

Musik glömde jag helt, så ni får äran att dra på någon skön låt själva. ;) 
(Halvstor bild på you tube blir nog bäst för kvaliten')


Lite ute och första skutten.


Hej på er.
Misty har haft en period då hon varigt lite trött, (visserligen jag med) så passen blir lite kortare just nu, för att inte riskera att tappa framåtbjudning och glädjen. Så även om jag skulle vilja ligga i med dressyrarbetet så får jag hålla tillbaka mig lite. Nu är Anna hemma igen så i dag bestämde vi oss för att rida ut fram och tillbaka på skogsvägen här bakom gården och passade då även på att ta första traven ute. Misty var betydligt piggare där, vilket var väldigt trevligt och hon var väldig nöjd med tillvaron. Jag kunde dessutom trava med halvlånga tyglar och bromsa på endast ljudkommando, vilket verkligen var en härlig känsla.

Väl hemma sen så passade vi på att låna några av Annas kavaletti "hinder" och "hoppa" över, haha. men vi tog oss över i trav vilket ändå var ganska imponerande, eftersom hon för några veckor sedan fick panik över att trava över en bom som hon samtidigt råka skvätta grus på. :P

 

Boot camp


Godmorgon!

Här händer det en massa grejer, Mistys boot camp är i full gång och jag skulle vilja påstå att vi är på samma nivå i ridningen som innan vilan och nu redo att gå vidare.

Jag har däremot fått anpassa träningarna efter att ett gäng nära och kära gav mig strikt ridförbud så länge det inte är någon annan person i närheten. :P Speciellt sedan förra avramlingen. Anna är på språng någonstans i landet och resterande är i väg på semester så i dag tex blir det ingen ridning, vilket i och för sig passar Misty bra då hon var ganska trött i går.

I söndags genomförde vi vårt första frihetsdressyrs pass på över en månad. Misty gav verkligen järnet, levde upp i sitt esse och alla övningarna satt som det skulle. Jag får helt enkelt ta mig en funderare och se hur vi kan gå vidare i arbetet. I går vart Misty riktigt trött, vilket jag antar var söndagens förtjänst så medans hon hade alla fötterna på jorden passade vi på att träna på att ha sadeln på sidan, (likt i fall man glömt spänna sadelgjorden och försökt sitta upp) vilket M har tyckt varigt väldigt läskigt men nu inte orkade bry sig om alls. Jag passade också på att introducera för henne att man kan stå lös i gången, i stället för uppbunden och innebörden med det privilegiet. Slutligen blev det lite ridning på en kravlös nivå med tanke på hennes energi nivå. I dag får det bli en promenad i skogen och en liten stund vid hand i bett, något som det är dags att hon vänjer sig vid.

Nu ska jag däremot låna fullblodet och försöka leta upp vart fröken Misty lagt av sin betesreducerare i hagen..


 
 
 

Hemma


Hej på er!
Jag gav mig själv ledigt i från alla måsten ett par dagar för att vila upp mig lite efter de tre veckorna med ridlägerjobb. Jag han åtminstone med att tillbringa en varm dag i polen i stället för i ridkläder och jag hoppas verkligen att sommarvärmen kommer tillbaka en runda till.

I går tog jag mig upp på Mistys rygg för första gången efter dessa tre veckors vila och planen är att kommande veckor blir ett riktigt bootcamp för min lilla häst utbildningsmässigt. Ironiskt nog har jag under en tid träffat på så himla många fina och lugna halvblod i samma ålder som Misty. En anledning till att jag siktat in mig på just Welsh cob var bland annat att jag inte skulle råka köpa mig just ett svårt, tävlingsavlat, eldigt halvblod, utan ville ha en hobbyhäst, haha. Så medans grannen var här och red sin treåriga, lugna halvblod i alla gångarter. Försökte jag ta mig runt i skritt på min fyraåring som en stund tidigare mest hade stått på bakbenen och försökt fly i från farliga tistlar som vajat i vinden. Men så råkar det ju vara så att samma egenskaper som orsakar Mistys lite svagare sidor är samma som hon får sina styrkor i från. Det får gå så långsamt det behöver att få henne helt i balans för oavsett så tycker jag om henne precis som hon är. <3

 

RSS 2.0