Pinglan

 
Våran Pinglan är till salu och söker ett bra hem. Vet nå någon som skulle passa så dela gärna med er av annonsen. :)


Via Bukefalos, Hästnet, eller Blocket,

 

Bil utsmyckning

 
Det är helt klart första och sista bilen jag äger med beige tyg klädsel.. jösses vad skitigt det kan bli.

Men nu har jag skaffat mig en blommig lösning, jag ska bara sy ordentlig klädsel av filtarna med, och inte bara ha dem liggandes som de är nu. Var även på Landskronakarnevalen förra helgen och hittade där en fin drömfångare till bilen. Min kära mamma har sedan jag var liten alltid haft en drömfångare i sin bil, så jag tyckte att det var tid för mig att skaffa min.

 

lilla älgen!

Mysigt blev det allt!

 

 


Full Rulle!


hej på er,


Till mitt försvar gällande min frånvaro kan jag tala om att jag jobbat som en dåre den senaste 1,5 veckan, och fler långa jobbdagar är på väg.

 Men tja, det har allt hänt lite saker endå i veckan. Häromdagen åkte jag till ÖB för att inhandla CCS hudlotion till min lilla häst.. och fick den otrevliga överraskningen att de slutat sälja denna produkt..
Lätt katastrof för min del, då denna inte parfym fria inte så tjocka lotion är den som fungerat bäst på både mig och häst. Jag fick lite smärre panik och tog mig in till Apoteket.. Ni kan ju tänka er deras minner när jag frågade om en tunn oparfymerad hud lotion som jag skulle ha till min häst xD
Det visade sig ailf att de sålde CCS's kräm och att produkten inte försvunnit ur universum (vilket jag var orolig för) Däremot var den så klart dubbelt så dyr på Apoteket, vilket resulterar i att min ponny just nu blev lite dyrare. :P Fröken röds PROB olja är även den slut och en ny dunk går på en tusenlapp (skaffa inte eksemhästar om ni kan låta bli) Fröken får allt jobba hårt den kommande månaden för att få i hop till sin brödföda.. jag får väl lära henne att mocka hagen eller måla stolpar i värsta fall!

I går var en mysig stall dag för mig, Robin och Camaron... inte lika nöjd var Trixan som fick ett bad . Även om det var gott efteråt då klådan dämpades för henne. En dusch har hon dessutom bara sig själv att skylla. Jag hade precis schamponerat klart och sköljt av henne när hon bestämmer sig förr att rulla sig... Det tog henne två millisekunder då jag tittade bort också var hon lerig från topp till tå.. Smart ponny xD

Robin tränade en stund med Camaron med denna dag, jösses vad fina de är.. C kom Robin till mötes med ca 50 meter i hagen. Något han aldrig gjort till mig, ett par meter har han gått, men aldrig så långt. Sedan ställde han sig med huvudet mot Robins mage och bara njöt, när de myst en stund följde han med in i stallet med en så ovanligt lugn blick för att vara Camaron. Fina pojkar

 

 


Små steg farmåt


Hej på er,

 Usch.. i går tog jag ett ryck och röjde i djungeln (trädgården) det var ett våldsamt krig, men till sist den sig ett slag som tvingade djungeln till reträtt. Nöjd och glad gick man till sängs på kvällen, för att dagen efter märka att djungeln slagit tillbaka under natten... Jag vaknade rejält sommarförkyld, med ont i halsen, feber och snuva som heter duga... Självklart ska man bli sjuk så fort det blir finare väder! Xp

 

Men jag begav mig ialf i väg till pollarna en timme i kväll, främst för att se över Trixans eksem och visitera Camaron som vanlig grund kontroll. Trixis eksem är visserligen nästan obefintlig, hon är visserligen tjock i mankamen och har de typiska eksem ”valkarna” men det är inte alls något i jämförande med andra år. Svansen är superfin och kliar inte mer än vad det gör på andra sommar hästar. PROB oljan som jag köpte för ett bar tag sedan har dessutom varat ovanligt länge, och så även hennes mjukgörande hudkräm. Förra året minns jag bestämt att jag avverkat en hel del flaskor så här långt in i sommaren.

Hon har nu gått på foder balanserat efter hennes brister i ca två år, i höst tänker jag göra en ny håranalys för att se hur det har förändrats sedan dess och se vad jag kan ändra på för att få bruk på hennes eksem ännu mer till nästa år. För den som är intresserad, så äter hon inget märkvärdigt, det handlar om Salsas naturel grön, Kieselgur i från Dr Schaette, Vitafors mineraler, då den passar in bäst samt så har hon fått linfrökross sedan ett år tillbaka, med utbyte till ren linfröolja för ca 2,5 månads sedan, då mina stallkamrater kom över en dock de inte hade användning för. Vilket hon även ska fortsätta få även till nästa säsong.Som ni ser, inte farligt alls :) förfärliga flättor dock, men det kan man inte beskylla trixan för xD

 

Det blev en liten stunds träning med pollan med, då hon gärna ville hitta på något. Ovanligt nog har vi inte tränat ett enda trick i kväll, utan vi tränade på lite andra saker. Jag kommer skriva ett inlägg om vad det är vi börjat med senare. Men en så länge så är det i en så låg testar fas, så jag kan gott vänta med att skriva förens vi fått lite mer kläm på det. Men hon har ialf börjat få förståelse i vad det är jag frågar om, och en så länge är hon Mycket positiv till det i fråga. Jag känner mig lite stolt över att äntligen har ”kommit på” hur jag ska kombinera två olika vägar för att få ett gemensamt resultat. Samtidig som jag tycker att jag är lite trög, då det är en ganska enkel lösning som jag borde ha kommit på tidigare. Men men, jag tror det kommer bli bra det här.

 

Bjuder på encharmerande bild av en kliande ponny... haha

 

 

 

Kapsoner och Serreta


För att inte växla i hopp Kapsonen med Serretan, tänkte jag lägga upp några bilder och fakta. 

Dels finns den Engelska kapsonen i nylon, som används vid longering.

 


Sedan har vi den lite (inte lika klumpiga varianten, enligt mig) som ofta förknippas med den akademiska ridkonsten. Den finns antingen i fast järn, med ”långa” ringar eller ringar som sitter direkt på järnet samt så finns varianten med en rörlig cykelkedja.  Det vanligaste är Kapsonerna som är ett eget huvudlag, men de senaste åren har även Semi-kapsonen /ridkapsonen kommit fram, vilket endast är själva nosdelen som går att fästa istället för nosgrimman.

 

 

 

 

 

 

 

Kapson hjärn till Akademisk kapson, med fast järn, samt med rörlig kedja, tanken är då bättre passform.

 


Akademisk/ Spansk / Portugisiks Kapson med längre öglor

 

 

 

 

 

 

 

 

Semi/ Ridkapson med antingen två eller tre ringar, fästs direkt i tränset.

 

Kapsonen används här för att lättare förbereda tex, unghästen ifrån marken och är ett verktyg som använts i södra europa sedan ridartiden. Både uppsuttet och ifrån marken vid inlärning/omskolning. Kapsonen hjälper hästen att framåt neråt sökningen och böjningen, både vid hand och vid longering. På så vis används den som avlastning av bettet, då du kan ta lätt i kapsonen för att böja och ställa hästens via nosryggen i stället för att ta i bettet. Tanken är att du ska lära hästen att böja sig igenom hela ryggraden för att på så vis kunna trampa in under ryttarens tyngdpunkt och på så sätt förbereda sig för att bära upp en ryttare. Även vid stång ridning är den ett övergående hjälpmedel, hästen bör innan användning av stång ha fått förståelse om böjning via kapsonen samt lärt sig ryttarens sittshjälper för böjning, men vid denna övergång ifrån tränsbett kan man då rida på kombinationen stång och kapson. Då man rider på stång kan man nämligen inte bara krama i en tygel för att få böjning, då bettet är rakt och kommer då endast ge en vag anvisning som kan missuppfattas. Helst ska stången användas med jämn inverkan och är främst till för att samla och länga hästen.  Men med hjälp av kapsonen kan då alltså hjälpa hästen genom att göra en inverkan via kapsonen tills han förstår sitsen tillräckligt väl.

Skillnaden på en kapson och en serreta.

Jag skickade ett mejl, till en kvinna som har erfarenhet av det här med serreta då hon jobbat i Spanien.

Serretan/Cerreta är istället en kapson med taggar, oftast inkläd i läder, eller annat skydd numera men förr fans det även de som var helt utan skydd för tagarna. De används vid longering, ridning eller bara som nosgrimma och även när den är klädd i läder så blir den väldigt skarp och lätt att ”missbruka” om man råkar ta för mycket pga taggarna, det räcker i princip att hästen hoppar till eller bokar för att Serretan ska skava till vid tryck. Men det ska till en hel del användning regelbundet för att det ska bildas ärr. ( för att inta tala om ben deformationen Camaron har, då hans nosrygg även blivit buligt) Men som sagt så finns det ryttare som kan använda detta verktyg utan att orsaka hästen någon skada, allt beror på ryttaren.

 


Bröstan

 
Jag och Yvaan tog en tripp till Hööks idag (igen) Eftersom både jag och hon var lite sugna på det svarta Westerntränset/sättet som sålts ut till halva priset. Det hade varigt super tufft till tema foton tänkte vi, men så vart det nog fler som tänkt :P Full storlek var slut både på nätet och i butiken i HBG. Så den planen gick i stöpet, men trotts att jag är fattig som en kyrkråtta fick jag med mig ett långt dressyrspö och western bröstan med mig hem. Jag behövde ett längre spö till markarbetet, då mitt korta körspö är väldigt otympligt när man jobbar så närma hästen, och mina andra spön är Trixi anpassade på under en meter i längd. Bröstan kommer jag behöva till min barbacka padd som ska sys (gud vet när) då risken finns att den kommer att få lätt att kasa bakåt.
 
 
Vi har dessutom med hjälp av Robin, fått upp tränshängare i ett antal som matchar antalet boxar i stallet, sjukt bra blev det dessutom, men än är det inte anpassat till vara 7 boxar, då vi tex bara har fyra skåp och 4 sadelhängare, men det tar vi senare i sommar.
 
Vi gick ut alla tre och jobbade och myste med våra hästar med. Trixan kommer gärna fram och vill jobba lite trotts hennes ömma fot. Så vi gjorde lite markarbete och de enklare tricken, i skritt så klart. Det är så härligt att man bara kan gå ut och träna med henne i hagen lös så där och att hon stannar vid min sida. Trotts att alla hagar är öppna och där är hur mycket gräs som helst som lockar. Det gick knappt att göra förra året, hoppa upp och rida gick bra, men vid markarbete och trick så var gräset mer lockande. Visserligen gäller det kanske att fånga henne vid rätt läge, när fröken röd tar en mat paus och kommer själv med idén om att träna lite.
 
 

Serreta

 
Har hittat ”boven” till Camarons trasiga näsa för övrigt..  Jag har inte riktigt velat söka på det, men råkade av en händelse ramla in på det rätta namnet till denna ”kapson” med metal dubbar på insidan.. De är dessutom tydligen mycket vanligare än jag trodde och hoppades på.. 

Den är förbjuden i Sverige med existerar fortfarande i Spanien, Portugal och Ungern.. Jag förstår visserligen inte vitsen med den, när det finns vanliga kapsoner. Men då jag även är förespråkare för mantrat ”det är handen som styr styrkan i bettet” så kan jag kanske tänka mig att det säkert går att rida ”rätt” även med en Serreta.

Men med den erfarenhet jag har av detta ”verktyg” är då inte positiv. Mitt levande bevis är i mitt stall och hjärta, då jag har en helt underbar vit springare med både ett förstört näsben och förstörd tillit till mäniskor på grund av detta missbruk av makt..

 

 


Hov fix och Herr Ferdinan


Trixans hovar växer som ogräs på sommaren (och Camaron’s är ännujävligare) men då herr C fick sin verkning förra veckan så var det idag Trixans tur att få nya dojs.  Do hon går med skor fram sedan ungefär mer än ett år tillbaka. Egentligen har jag alltid velat att även hon skulle kunna klara sig utan skor, men det har alltid varigt väldigt svårt för henne. Hon hade dålig hov kvalité redan när hon kom till mig för 8 år sedan. De första 3 åren gick hon med skor och därefter har vi alltså försökt ha henne utan. Men även om hovarna är bättre, så klarar hennes kropp inte av det underhåll som krävs då hon går utan skor.  Hennes personlighets förändring med skor var också så pass stor att det blev en väckarklocka till både mig och hovslagaren, då vi båda helst vill förespråka ”barfota hästar”. Men inget ”ont” som inte har något gott med sig. Då det var jag själv som skötte både C och T’s hovar när de var barfota var det helt naturlig att jag lärde mig att sko, på riktigt. (inte bara tapsko sedan gymnasietiden) En riktig lyx jag har genom att vara uppstallad hos världens underbarste hovslagare ;) Hon har så klart varit med mig och hjälpt mig under året, men denna dag bestämde jag mig för att ialf börja försöka själv. 


Visserligen är jag lite feg med verkningen än, när det gäller att sko, Trixans hovar är så små, så jag får för mig att de försvinner om jag tar förmycket, så att inte skon skulle passa efteråt :P Så Ami kom ut och hjälpte mig med det sista finputsen och fästningen, innan jag kunde slå på skorna igen.

Min underbara Ponny betedde sig dessutom som en ängel! Det tog nämligen ca två timmar att fixa det själv xD Mest för att jag har problem med ryggen/hela kroppen och måste ta många pauser, då jag kunde passa på att aktivera stackars trixan, lite spansk skritt, side pass och backnings övningar i stallgången, eller varför inte få tugga lite gräs och se vad de andra i flocken håller på med. Men hon har verkligen ett underbart tålamod med mig, samarbetade hela tiden och såg allmänt ”sovande” , och nöjd ut över att vara inne en stund. Jag undrar hur många andra hästar som hade stått ut, lös i gången stod hon ju som vanligt, men jag menar jag måste vara världens klumpigaste ”hovslagare” som denna gången ”bara” råkade raspa mig en gång över hela handen. :P

 
 
Här ligger Herr Camaron….  (läst tjuren Ferdinan)
Den fantastiska vilda ”hingsten” (- Fantastisk farlig ser han ut  va? Är alltid på spaning och språng till att jaga bort gårdens vilda Pumor (läs universums keligaste katter)…
 


 
Det är ialf vad han tror han är .. Men på senaste tiden har jag sätt honom ta fler och fler tupplurar på dagen, det är skönt att se honom så avslappnad trotts de nya ”rivaliserande hingstarna” som flyttat in, fina gammelmanen. Jag fick dessutom gå väldigt nära min kära rädd hare, som ni ser. Jag gick så närma som han tillåt och där satt jag en bra stund och vakade över honom och hans hängande läpp <3
 
 

RSS 2.0