Liten häst har många leksaker.


Nu är det precis en vecka sedan hon kom hit och redan har det hänt en del saker. Av veckans dagar var det endast en dag då det inte blev någon träning alls, men i övrigt har det blivit ett pass om dagen samt att jag gått ut och hälsat på hästarna i hagen.

I dag var vi själva på gården igen och det blev därför ett längre träningspass i inlärningens anda. Tanken är att helt fokusera på att hon ska bli tryggare i olika miljöer och situationer samt med inridning som prio ett. Nu är hon redan insutten av sin uppfödare men då hon och jag är nya bekanta, så känns det för mig självklart att börja om från början.  Ett problem som uppstod i veckan var att hon inte alls var trygg med att jag stod på en pall, vilket i sig inte är särskilt konstigt, men det ger mig ialf en bra riktning om hur jag ska börja. Tanken är nämligen att jag ska sitta upp barbacka nu i början och då krävs det något att stå på. Så detta var en av sakerna vi jobbade på i dag, men jag återkommer till det i sista stycket.  

Situationerna där hon är mest stressad är när vi lämnar flocken, går in själva i stallet samt när oväntade ljud och händelser sker i omgivningen. Det kommer ta lång tid för min lilla tjej att bli bekväm i dessa situationer vilket jag tycker är helt okey. Att vara beroende av sin flock, vilja hålla koll på omgivningen efter faror och kunna ha en lång sikt runt sig hör ju till att vara häst, så någon annan reaktion på en 3åring vore märklig. Så länge försöker jag fungera som ett stöd, hjälpa till att hålla koll på och förklara vad det är som händer i omgivningen.

Något som är lustigt, är däremot att hon är väldigt trygg med föremål. Framförallt konstiga föremål på marken vilket annars brukar vara väldigt läskigt för hästar med liknande sinnelag. Hennes nyfikenhet ser jag som positivt då hon åter igen visar att hon under alla nerver är en väldigt modig häst med självförtroende. Att lära sig nya saker, föremål och utöka ”ordförrådet” för hästarna tycker jag är lika viktigt som att lära ett barn nya ord. Min personliga åsikt och erfarenhet är att hästarna blir mer säkra i sig själva ju mer föremål de lär sig. Genom att dessutom vänja dem vi tanken att vid situationer med nya föremål, inspekterar det nya föremålet, ger en häst som blir mer avspänd kring nya föremål. Vilket helt klart underlättar i dagens samhälle när hästar tvingas leva bland miljontals olika, konstiga människoprylar (och miljontals olika postlådor).

Så i dag har vi tittat på ett paraply, en höpåse, en tyg/plast påse, min väst längst staketet, en passage av  hinderstöd, ett kryss, schabrak och täckesgjord samt pilatesbollen som vi tittat på en gång tidigare. Hon lär sig föremålen med bravur och har i dag haft både schabrak, paraply, boll och påsen på ryggen, rumpan och under magen utan bekymmer.

 

Träningen med pallen gjorde även framsteg. Jag stod dock inte högst upp utan valde ett lägre trappsteg där hon kände sig lite mer bekväm med min placering. Lite bökigt var det allt, att balansera på lägsta steget och försöka berömma i rätt sekund när hon stod bra uppställd. Det blev ett par varv runt och en hel del otajmade bedömningar. Precis när jag var nöjd för dagen och godiset tog slut, ställde hon plötsligt upp perfekt bredvid pallen och tittade på mig med en blick som –”var det bara det här jag skulle göra? Varför sa du inte bara det” Fruktansvärt smart är hon lilla tjejen, när hon väll vill. Så det var bara för mig att finkamma fickorna efter ytterligare en godbit.  

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo