Halvårs resumé


Tänk vad tiden går! Det 16 augusti förra året var det datum då jag åkte och tittade på misty, den 27 samma månad klev hon ur transporten på stallbaken i Uppsala, alltså lite drygt ett halvår sedan.

Om jag försöker analysera halvåret som gått så är jag generellt nöjd med våra framsteg, de två senaste månaderna är jag dock inte så nöjd över, pga alla dessa väderrelaterade uppehåll som vi tvingats ta i ridningen. (känns som att jag bloggar mer om väder än hästar? haha) Men som sagt så är jag nöjd överlag. Självklart kan man ställa sig frågan om vi inte skulle kunnat komma längre i utbildningen under denna period. Vilket så klart hade varigt möjligt. Om jag hade varigt en professionell unghästsutbildare hade jag troligen jobbat med en liknande häst i ca tre månader, varpå den skulle varigt utbildad i alla gångarter efter den tiden. Om man därefter sätter det i perspektiv på att jag och Misty efter ett halvår nyligen börjat med travstarter.

Den stora skillnaden är dock att hästen som efter tre månader går i tre gångarter under ryttare, endast blivit just riden och vardagligt hanterad. Medans jag och Misty har så många andra bitar som jag anser är viktiga för vår framtida relation och vårt framtida arbete som vi jobbat med. Mycket tid har lagts till arbetet med hennes stresspåslag och osäkerhet, frihetsdressyr och trickträning. Relatera sedan detta till vart vi stod för ett halvår sedan då jag knappt fick röra henne.

-Vi har hunnit bli väldigt bra vänner och fått en stabil relation, byggd på förtroende och trygghet. Hon är nu mer helt trygg med att stå själv i stallet.

-Vi har några enstaka problem med att verka, vilket dock mer handlar om att det är tråkigt att stå still, än att hon är rädd nu mer. 

-Hon har gått i från att flyga i luften över minsta lilla oväntade ljud och hastiga rörelse till att endast reagera måttligt eller inte alls.

-Vi har en bra grund i frihetsdressyren med ett varierande arbete som ständigt går framåt

-Vi har börjat nosa på ett gäng trick som spanskskritt, yoga, buga och piruett, samt sejpat fram flemma, gapa, skaka på huvudet och gäspa vilka oftast fungerar på handsignal. Även om vi inte något trick ännu är "färdigt" i sin helhet så tycker jag även detta är en bra början.

Jag har valt att introducera ovanstående punkter i takt med att hon känts mogen. Tanken bakom arbetet är hela tiden att öka hennes repertoar, och livserfarenhet då jag är övertygad om att en mångsidig häst också har lättare för att kontrollera situationer och ta till sig av nya erfarenheter. Jag är väldigt mån om att Misty hela tiden ska känna att hon har kontroll över det arbete vi gör. Och därmed kan vara trygg över att jag inte försöker tvinga henne till att göra något hon inte vågar. Det ska vara kul att jobba i hop och alla hennes egna påhitt och försök ska belönas rikligt just för att hon ska få känna sig delaktig i det vi gör. Jag vill utbilda en häst som kommer på egna initiativ, är kreativ och känner sig trygg i med själv och mig som arbetspartner. Jag har fått äran att lära känna en helt underbar individ och jag är otroligt mån om att det ska bli rätt i från början. Så om det nu tar lite längre tid, så spelar det ingen roll. Vi har inget 4-års championat att kvala till utan vi har hela livet på oss och vi passar gärna på och njuter av varandras sällskap under tiden!

 



Kommentarer
Postat av: Emma

Hej igen!
Nu börjar det äntligen snart bli dags för ansökan till hösten om jag är så taggad på EoD, men vet inte om jag kommer in i år.. Hur som helst så har jag börjat kolla lite boenden redan nu och har sedan tidigare också ställt mig i kö till Ultuna och bostäder i Uppsala. Men tänkte höra vart det är mest poppis att bo som EoD student? I stan eller på campus? Velar nämligen på om jag ska ta ett korridorsrum nära Ultuna om jag hinner få det eller istället försöka hitta boende i stan.. OM jag nu kommer in som sagt :)

2015-03-03 @ 13:28:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo